Quantcast
Channel: Nyttigare – GladiGrönt
Viewing all 112 articles
Browse latest View live

Kikärter blir nyttiga snacks

$
0
0

När man blir sugen på något att knapra på till kvällen är kikärterna bra. De innehåller relativt mycket protein och fibrer och smaken är inte oäven (är det ett norrländsk uttryck?) Som rostade blir de bäst. Mycket mindre med fett och kolhydrater än till exempel chips. Några kex med hemgjord plommonmarmelad säger man inte heller nej till. Receptet på kikärterna få du här.

.Nyttiga snacks torkade kikärter

Rostade kikärter 220 grader i ca 30 minuter

2 förpackningar färdigkokta kikärter a´ 240 g avrunnen vikt
4 vitlöksklyftor
någon matsked olivolja
chilipeppar eller annan krydda
örtsalt

Skölj ärterna, låt rinna av och lägg i en ugnsform. Häll på oljan, pressa över vitlök, krydda och rör om. Rostas i mitten av ugnen tills de är ganska torra, men inte hårda. Rör om ibland.

 


Hemkokt nyponsoppa med citron och mandel LCHF

$
0
0

Varm nyponsoppa är perfekt till vinterutflykten eller som efterrätt. Enkelt, vitaminrikt och gott. Den soppa man köper som pulver innehåller ofta massor av socker. Det är enkelt att göra sin egen soppa och så väljer man sockermängd eller som här tar sötningsmedel. Soppan behöver i varje fall inte smaka sött då rostad mandel och rivet citronskal ger tillräckligt god smak.

Hemkokt nyponsoppa LCHF

Nyponsoppa 4 port

Blanda i en kastrull:
1/2 dl nyponskalpulver
1-1,5 msk potatismjöl
2 msk Sukrin eller Sötin
6 dl vatten

Till servering:
Creme Fraiche 38 %
Rostade mandelspån
Rivet citronskal

Koka upp under omrörning hela tiden så inte potatismjölet sjunker till botten.

Servera med en klick creme fraiche och strö över rostade mandelspån och riven citron.

Snabbsaft

$
0
0

Den som har lite tid kan ändå göra saft. Rårörd svartvinbärssaft tar mycket lite tid i anspråk och är bara så god! En sats är nyss gjord, tog några minuter och ska nu stå i 1 1/2 dygn och ska sedan silas och röras i socker. Klart att dricka eller frysa in! Receptet finns HÄR.

Svartvinbärsdricka på gång

Svartvinbärsdricka på gång

Sockerfri snabbglass av äkta vara

$
0
0

Hemgjord glass blev lördagens avslutning. Enkelt, nyttigt och helt klart gott. Jag mixade ihop lite vad som fanns, en övermogen banan, några avocado, saften från en halv citron, frysta blåbär och hallon och en halv tesked vaniljpulver. En steviaplanta (sötflockel) fick bidra med ett knippe blad som jag mixade ned. Som färska är bladen otroligt söta.

Hemgjord snabbglass med björnbär

    Hemgjord snabbglass med björnbär

En del av dagens inplockade björnbär blev garnering. Om de hänger så länge att de nära på ramlar av är de väldigt söta och aromatiska. Sorten är sibiriskt björnbär som är väldigt härdigt med ganska lite taggar. 2,5 cm stora kan bären bli. Härligt att få plocka sådant i en norrländsk trädgård!

Lagom söta äppelsnickers, och glutenfria dessutom

$
0
0

Egen äppelmust och torkade äppelringar är några av ingredienserna i denna bar med jordnötssmak med härlig syrlighet från äpplena och bara en halv deciliter sötning. Mitt vanliga Snickersrecept är på tok för sött. Det här receptet hittade jag i en hälsokosttidning så det innehåller mycket nyttigheter, men är väldigt energirikt. Efter ett träningspass passar det, och man måste ju inte åka till gymmet. Att sköta trädgården kan vara nog så ansträngande…I receptet stod lönnsirap som jag bytte ut mot agavesirap. Man kan nog ta vad man vill där. Konsistensen blev lite smulig så nästa gång vispar jag två äggvitor och blandar ner så håller det ihop bättre. Men smaken…gottigott! Hälften är redan uppätet. Ja, ja, jag har skottat sand idag!

Glutenfria äppelsnickers

Äppelsnickers 175 grader i 25 minuter
för glutenfritt, välj speciella havregryn

1 dl jordnötssmör
1/2 dl lönnsirap el liknande
1 dl smält kokosolja
1 nypa salt
1 dl hackade torkade äppelringar
5 dl havregryn
1 msk kanel
1 dl äppelmust/äppeljuice
Choklad att bre på, gärna mörk

Värm jordnötssmöret försiktigt i mikron om det är hårt och blanda noggrant ihop med övriga ingredienser. Klä en liten limpform med bakplåtspapper och häll ner smeten. Tryck till ordentligt med en gaffel så det blir jämnt och grädda i nedre delen av ugnen. När snickerskakan kallnat, bred på den smälta chokladen. Låt stelna i kylen och skär bitar. Det är lättare att skära genom chokladen om du värmt kniven under varmvattenkranen. Kom ihåg att torka av kniven! De smulor som blir vid skärningen går direkt in i munnen!

 

Gott av aronia och hallon m fl godsaker

$
0
0

När jag silat den rårörda aroniasaften testade jag att använda de avsilade bären. Både av smak och färg fanns det mycket kvar. HÄR  finns saftreceptet. Aronia används i livsmedelsindustrin för sin starka färg. Ja, sådana buskar ska man inte plantera vid en altan med trätrall, om man inte tänker plocka bären, för de ger fula fläckar. Smaken, som inte är så vidare, fanns det också lite kvar av, så då testade jag att koka sylt med samma mängd hallon. Riktigt gott blev det och även godkänt av mannen. Inget exakt recept har jag men hällde i ganska mycket vatten, kokade ca 20 minuter och finfördelade sedan allt med en mixerstav, så känns inte aroniabären utan smakerna blandas. Kokade med socker efter smak och tillsatte Melatin så  att sylten blev tjockare. Jag tror att vattenmängden mildrade aroniasmaken och allt med hallon blir väl gott!

Hallon/chokladmarmelad

Hallon/chokladmarmelad

Lite annat provade jag och det var en ny variant av Lady´s Marmelade, alltså hallon/chokladmarmelad. Nog så gott som det vanliga receptet. Det finns HÄR. Istället för bara hallon hade jag här som sagt, även aronia och istället för det dyra muscovadosockret, vanligt strösocker. Den mörka chokladen jag rörde ner var inte av dyraste slag och så spetsade jag med torkade chiliflingor. Av sommarens chiliplantor har jag torkat skörden, jag valde från den mildaste sorten. Den vrålstarka sorten ´Bulgarian Carrot´ vågade jag inte ta nu. Jo, marmeladen blev fin den, med lite sting. Den åker fram när man blir sugen på lite kex!

Läcker kantarelltortillas med smak från norr

$
0
0

Snabblagat och lyxigt blir det med bra ingredienser. Ta helt enkelt färdiga tortillasbröd, glutenfria om du behöver det, och lägg på smörstekta kantareller.

kantarelltortillas-med-vasterbottenost-2

Strö över riven ost, jag använde vår norrländska favorit Västerbottensost, men det går med vilken som helst, bara den smälter bra. Med en smakrik ost får du ta mindre så ostsmaken inte tar över. Strö över lite timjan, färsk eller torkad och lägg ett bröd ovanpå som lock. Det är bra om osten ligger ända ut mot kanten, när den smält håller den ihop hela härligheten. Lägg så allt i en ganska het stekpanna, och låt det bli färg på bägge sidor. Då ska osten ha smält och allt håller ihop.

kantarelltortillas-med-vasterbottenost-1

Skär i stora kilar och njut! Går också att frysa in, om nu något blir över.

Både plantera och så frön kan man göra nu!

$
0
0

Vilken lång och bra höst vi haft i år! I veckan har jag satt de sista pionrötterna, men håller vädret i sig ska jag ta upp och dela några gamla pioner. Bra med allt trädgårdsjobb som går att göra nu, när våren kommer hinner jag aldrig det jag tänkt. Idag gick jag ut och planterade vitlök. Det hade nästan blivit mörkt men i ljuset från husets fönster gick det bra. Jag var helt enkelt tvungen att gå ut, ibland blir jag så trött när jag sitter vid datorn och jobbar. Ett antal bilder ska skickas iväg och det krånglade. Då känns det bra med lite avkoppling och frisk luft i trädgården.

vitloksplantering

Du som läser bloggen har säkert märkt att jag mest odlar prydnadsväxter. Tiden räcker oftast inte till för grönsaker, men nu ska jag testa vitlök. Klyftorna ska planteras på hösten men frågan är om det är för sent i våra trakter. Jag får se till våren. Den som lever får se…
vitllök odla

Sent på hösten kan man också så grönsaker som morötter och palsternacka, men de får inte börja gro. Det går till och med att så om trädgårdslandet frusit, bara man har förberett och krattat till ytan. Man strör bara ut fröna ovanpå jorden och täcker med lite sand. Då gäller förstås att ha förberett med en hink sand som står så att den inte fryser. Till våren är fröna på plats och kan börja groningen mycket tidigare än om man ska invänta att jorden reder sig så att den går att arbeta med. Palsternackor behöver lång utvecklingstid, så de vinner på höstsådd. Jag borde provat det själv, men nu går det knappast att få tag på frön. Annat man kan göra nu är att plantera träd, buskar och perenner, bara de har fullrotad kruka. Även barrotade häckplantor går bra, men de kan vara lite svårare att få tag på nu.


Gott inför helgen: Black bean chia brownie

$
0
0

Med både svarta bönor och chiafrön är den här kakan av det  nyttigare slaget. Kakao räknas väl också dit. Glutenfritt blir det utan vetemjöl (kolla så chokladen också är glutenfri!), men kakan blir ganska  kompakt med sitt kraftiga innehåll. Jag tycker den är god, speciellt med en gräddklick och lite hallon. Till helgen ska jag bjuda på den och testa att fukta kakan med lite juice eller likör.

Black bean chia brownie

Black bean chia brownie

Jag bakade på vanligt socker, rapsolja, och vanillinsocker, men den som vill väljer sådant som anses bättre; kokossocker, kokosolja och vaniljpulver.

Black bean brownie 25 bitar 175 grader

400 gr (5 dl) svarta kokta bönor
3 ägg
3 msk rapsolja
2 msk chiafrön
1 dl kakao
1 krm salt
2 tsk vanillinsocker
1,5 dl strösocker
ev smaksättning, rivet apelsinskal, kaffepulver eller romessens
150 g mörk choklad

Mixa bönorna med äggen tills det blir slätt, blanda ner resten. Smält chokladen och blanda ner under omrörning. Grädda i ca 30 min i 20×20 cm form med bakplåtspapper. Känn med sticka att kakan är torr och skär upp i bitar när kakan kallnat.

Lingonspecialare

$
0
0

Den sista lingonskörden torkade jag till stor del. Bra att slippa köpa torkade bär,  när jag vill ha bär i surdegsbrödet. Och lingon sägs ju vara så nyttiga. Man lär till och med bli smal av dem och lingonpulver säljs dyrt. HÄR  kan du läsa om det. Som vanligt torkade jag i min fina torkapparat. Det går bara bra men de mindre bären torkar fortare och då får jag lägga tid på att hålla på och rensa ut dem flera gånger. Med många liter bär kvar att ta hand om testade jag istället att mixa bären och torka smeten i ugnen.

Lingon i torkapparat

Lingon i torkapparat

Jag bredde ut smeten tunt på plåt med smörpapper och torkade i varmluftsugn i 40 grader. Sedan var det enkelt att dra bort smörpapperet och de tunna lingonplattorna rullade jag ihop så får de ligga framme och eftertorka. Nästan som julklappspaket. Sedan ska det bli lingonpulver som kommer till användning för jultryfflarna. Får se om jag näns använda det också till filen och smoothies.

Lingonplattor

Lingonplattor

Lingonplattorna liknar fruktläder som jag provade att göra förra hösten av jordgubbar och äpplen. Gott naturgodis. HÄR är det receptet. Lingonplattorna är rätt så sura, så jag provade en variant ihopmixat med samma mängd äpplen, liknande fruktlädret. Godast blev det när jag kryddade den blandningen med kanel. Smörpapperet blev vackert mörkrosa av lingonen så jag spar det till inslagning av julgodis.

Inslagspapper med lingonfärg

Inslagspapper med lingonfärg

 

Julgott 11: Glutenfria och nyttiga bananmuffins

$
0
0

Goda muffins trots frånvaron av socker. Inte heller något sockerersättningsmedel, men jag brukar lägga till torkad frukt eller bär så känns det lite sötare. Vad du väljer där påverkar hur sött det känns. Muffinsen gräddas i bara 100 grader, vilket  lär vara hälsosammare än vanlig ugnstemperatur. En bra muffins att ta med i träningsväskan istället för att köpa en bar. Och inmundiga efter träningen tillsammans med lite mjölk kanske. Vad säger PT:n?

Bananmuffins

Bananmuffins

Bananmuffins 8 st 100 grader i ca 1 1/2 timme

1 dl bovetemjöl
1 kryddmått bikarbonat
1/2 msk malen kanel
1 kryddmått salt
2 ägg
1 dl rapsolja
1 tsk vaniljpulver
2 dl mosad banan (ca 2 stycken)
1 dl grovhackade valnötter
1 dl torkad frukt eller bär om du vill ha

Enkelt att röra ihop smeten för hand

Enkelt att röra ihop smeten för hand

Blanda alla torra ingredienser för sig och vispa upp äggen tillsammans med oljan. Blanda ner ägg/oljesmeten i de torra ingredienserna tillsammans med banan och valnötter. Grädda i muffinsformar tills de känns torra med en sticka. Låt svalna. Men ät för allt i världen inte så många bara för att de är nyttiga. Bra att ha på lut i frysen som motvikt mot allt onyttigt under julen!

Flera glutenfria recept kommer!

 

 

 

 

 

Kryddiga snacksnötter

$
0
0

Några påsar chilikryddor köpta i USA inspirerade till dessa kryddstarka nötter. Just denna blandning finns knappast att få tag på men chilipulver, cayennepeppar (jättestarkt), egen chili för den som har, vitlökspulver och vad du gillar kan ersätta. Chipotle som jag använde har lite rökig smak som jag förstärkte med rökarom på flaska, Liquid smoke. Jag tog en hel matsked Chipotlemix, så det torde vara starkt, men jag har blivit snuvig igen så jag kan inte riktigt avgöra styrkan. Gott i alla fall är det.

Kryddstarka nötter

Kryddstarka nötter

Kryddstarka nötter 175 grader

5 dl valfria nötter, mandlar och frön (jag tog sesamfrön)
1/2 dl muscovadosocker
1 msk honung
1 dl vatten
1/2 msk liquid smoke
Chilipeppar mm efter smak
flingsalt

Rosta nötterna i en form i 175 graders ugn i 15 minuter medan socker, honung och vatten kokar ihop i en kastrull. Tillsätt liquid smoke och övrig kryddning i vätskan (börja med mindre mängd, det går alltid att krydda mer på de färdiga nötterna). Häll vätskan över nötterna och rör om. Ställ tillbaka formen i ugnen och rosta tills nötterna är ljusbruna. Strö över flingsalt och smaka av och krydda ev mer. Häll upp på ett smörpapper. Bryt isär nötterna och förvara i tät burk. Rätt så nyttigt snacks, men en del socker och nötternas fett gör väl att man inte ska vräka i sig!

Hemgjort naturgodis: Chokladmandlar med lakrits

$
0
0

Bättre med hemgjorda än att plocka i en påse i butiken. Inte så många tillsatser, och skapligt nyttiga. Bra så här efter jul när man börjar känna sig däst. Mandlarna smaksatte jag en del med kanel och resten med lakrits. De senare var helt otroligt goda och de med kanel minst lika bra som de köpta. Fast inte lika jämna och snygga förstås…

T v chokladmandlar med lakrits, t h chokladmandlar med kanel

T v chokladmandlar med lakrits, t h chokladmandlar med kanel

Chokladmandlar

120 gr sötmandel (behöver inte skållas)
35 gr florsocker
1 msk pressad citron
1 tsk smör

Att doppa i:
Kanelmandlarna: mörk fin choklad och kakao- och kanelpulver (fifty-fifty av pulversorterna)
Lakritsmandlarna: Marabou lakritschoklad och kakao- och lakritspulver (fifty-fifty)

Rosta mandlarna i 200 graders ugn i ca 8 minuter. Rör om någon gång under tiden. Lägg sedan mandlarna i en kastrull, gärna teflon, och lägg i florsocker och citronsaft. Värm tills sockret blir en ljusbrun karamell och rör hela tiden med en träslev. Ta från spisen och rör ner smöret. Häll upp mandlarna på ett bakplåtspapper och fördela dem med två gafflar så de inte kladdar ihop. När de kallnat och blivit hårda är det dags att doppa dem i smält choklad. Låt stelna i kyl och doppa en gång till. Innan de stelnat helt, lägg dem i kanelblandningen eller lakritsblandningen. Rulla runt tills de är helt täckta med pulvret och lägg i en burk. Kanske är det svårt att ana att det ska föreställa mandlar, liksom mina, men goda är de! Njutes med måtta!

Hemgjort naturgodis av svartvinbär och äpplen

$
0
0

Enkelt, nyttigt och gott – det måste vara bästa kombinationen! Förut har jag gjort fruktläder av äpple och jordgubbar, sedan blev det lingonspecialare, och nu har jag prövat med svartvinbär och äpple. Nu kallar jag det remmar. Kärt barn har många namn. Just svartvinbär brukar vi få i sådant överflöd, så jag hade mycket bär kvar i frysen. Våra egna äpplen är slut, men det finns ju fina svenska äpplen att köpa i butikerna.

Äpple- och svartvinbärsremmar

Bara att mixa tinade svartvinbär och skalade och urkärnade äpplen 50/50, bre ut tunt på bakplåtspapper på plåtar, eller på bakmatta som jag provade denna gång. Ugnen på lägsta temperatur, ungefär 40 grader, och varmluftsfläkten på. Luckan öppen en aning. Funkar nog utan varmluft, för den som inte har det. Medan jag var på trädgårdskursens första träff, hann det precis bli klart. Alltså tog det 4 timmar, men inte mycket tid att göra iordning.

Hemgjort naturgodis

När det svalnat drog jag loss bakmattan och klippte remsor av den torkade bärplattan. Bakmattan gav en härligt blank yta på undersidan. HÄR och HÄR kan du läsa om lingonspecialare och fruktläder med jordgubbar och äpple. Och det finns nog många andra blandningar som kan bli bra. Vad tror du skulle bli gott?

Glutenfria matmuffins med Västerbottensost

$
0
0

Alldeles otroligt goda, med många nyttigheter, blev dagens provbakade muffins. Kokosmjölet är rätt dyrt, men vilken god smak det blir. Och vår egen norrlandsost Västerbotten är bara bäst. Men lagrad prästost kan också duga. Med avsikt blev det en stor sats för dessa matiga muffins är bra sportlovsfika att ha med sig ut. De innehåller inget sädesslag, innehåller mycket protein och är glutenfria. Jag räknar med att sonen med blivande fru, som hälsar på om en månad inte dissar dessa, med tanke på innehållet. Så jag prövar att frysa in en del.

Ostmuffins utan gluten

Västerbottensmuffins ca 24 st 200 grader

250 g smör
8 ägg
4 dl mjölk
500 g kvarg
220 g kokosmjöl
4 tsk bakpulver
3 krm salt
3 krm grovmalen svartpeppar
250 g riven Västerbottensost

Smält smöret och låt svalna. Vispa ihop ägg, kvarg och mjölk och vispa ner smöret. Blanda kokosmjöl, bakpulver, salt och svartpeppar och rör ner i smeten. Tillsätt osten och rör om. Fyll muffinsformar nästan ända upp och grädda på plåt i mitten av ugnen i 15-20 minuter tills de fått lite färg. Tiden beror på formarnas storlek. Jag använde kraftiga formar, sådana jag brukar ha till amerikanska blåbärsmuffins. Vanliga tunna bullformar håller inte formen. Ätes ljumna eller kalla.


Nyttiga våfflor till Våffeldagen!

$
0
0

Mitt LCHF- recept på våfflor passar de flesta. Glutenfritt och sockerfritt. Dessutom kan man välja nyttigheter ovanpå. Senast gjorde vi en fruktmix av svenska äpplen och svartvinbär från frysen, och rörde ihop det med god ricottaost. Kan ersättas av kvarg eller kesella.

LCHF-våfflor

HÄR finns våffelreceptet.

Gott av granskott

$
0
0

Gårdagens skogspromenad resulterade i en skål med fräscha granskott. De börjar bli nog så utvuxna, men de ska åtminstone vara mjuka och ljusgröna. Jag gissar att smaken blir starkare med äldre skott. Jag plockade förstås på egen mark, annars måste man ha tillåtelse av markägaren.

Nyplockade granskott

Granskottsirap ska ju vara så gott så det testar jag att göra. Bara att varva lika mycket granskott och socker i en glasburk. Låta stå i ett fönster i en månad, skaka ibland och sedan sila av.  Sirapen sägs hjälpa mot hosta och vara jättegod till pannkakor. Lite granskottsdricka ska min skörd också räcka till. Här får du det receptet.

Granskottsdricka
2 l granskott och 1 skivad citron och 1 msk citronsyra läggs i en bunke. Koka upp 1 l vatten med 1 l socker. Häll i bunken och låt stå svalt i 3 dygn. Sila och häll upp på flaskor.

Recepten fann jag i Tidningen Land.

Ännu fler spännande recept hittar du HÄR

 

 

Gott av tomatskörden

$
0
0

De finaste tomaterna äter vi förstås upp. På det blå fatet är de gröna min favorit. De blir alltså inte röda, utan bara ljusnar och mjuknar och blir så söta och goda. De blir lätt bortglömda så de hinner förstås mogna ordentligt.  Annars sägs den gula `Sungold´ vara den sötaste, men de gröna är ännu godare. Dekorativt också, med olika färger.

Den gröna ´Green Kiwi´ frö från Impecta är min favorittomat

De stora, spruckna och med skalfläckar blev en supergod tomatsås. Då det är första året med växthus har jag aldrig haft så mycket tomater att det blivit över till sås, så jag prövade ett för mig nytt recpet av Mandelmanns. Å, så gott det blev!. Här är recepetet med mina ändringar.

Hemgjord tomatsås är bäst!

Tomatsås

ca 1 kg tomater mixas slätt, bryn i smör långsamt 1 hackad lök, 2 pressade vitlöksklyftor  och 2 stjälkar finhackad blekselleri och blanda med tomaterna tillsammans med 1 finhackad chilifrukt, mer eller mindre beroende på styrka. Jag hade torkad chili från ifjol. Krydda med 1 1/2 msk salt och 1 tsk strösocker. Koka ihop under ca 30 minuter. Under tiden värmer du glasburkar i ugnen på 100 grader och kokar locken i en kastrull på spisen. Häll upp såsen i de varma burkarna och sätt på locken direkt. När såsen svalnat blir det vakuum i burken så såsen håller sig länge i kyl eller källare,

 

 

 

Mina bästa nyttigaste energibars: Glutenfritt, lite socker, vitaminer, fibrer

$
0
0

När man är sugen på nåt gott eller har tränat är dessa bars perfekta. Lite sötning men väldigt goda, det tycker även barnbarnen och mannen som brukar föredra mera socker. Torkade äppelringar och äppelmust ger sötma och syrlighet. Dessutom jordnötssmör, kokosolja, havregryn och kanel. Energirikt men mycket nyttigheter.

Första gången jag bakade blev de smuliga, så jag har testat att lägga till äggvitor, som håller ihop, men nästa test blev ännu bättre: Helt enkelt skippade jag gräddningen i ugnen och tryckte bara ut smeten i en form och ställde i kylen. Kokosolja ihop med jordnötsmöret stelnar och håller ihop, men barsen måste förvaras kallt. HÄR är originalrecepetet, kallat äppelsnickers. Kärt barn har många namn… kom bara ihåg att skippa gräddningen!

Smarrig hemgjord chilisås av tomatskörden

$
0
0

Grytan kokar lite nu och då, när de inplockade tomaterna fortsätter att mogna. Första omgången gjorde jag tomatsås med Mandelmanns recept som inspiration. Nu ville jag försöka med chilisås, typ som Heinz. Hittade inget recept men man kan ju läsa på förpackningen. Liknande ingredienser som jag använde till tomatsåsen är det i flaskan och tittar jag på chilisås av annat märke har jag prickat av allt jag använde i tomatsåsen. Stjälkselleri hade jag aldrig prövat förr i tomatsås, men oj så gott det blev. Och nog ser det läckert ut innan allt är ihopmixat! HÄR finns mitt tomatsåsrecept.

Ingredienser till tomatsås och chilisås

Men fler ingredienser behövs för en chilisås, det är ättika eller vinäger och på Coops flaska står det även kanel. Jag började med kanelen och nu blev det ännu godare än min första tomatsås. Så gott att med den här såsen behövs inget mer till potatis ris eller pasta. Jag hoppade ättikan, det prövar jag i nästa kok. Och citronsyra som i Coops flaska vill jag inte ha. Onödigt och en del säger att den inte är hälsosam. Samma sak med sockermängden i Heinz, där det står som andra ingrediens, alltså näst mest i vikt av alla ingredienser. Nu har jag gjort min egen supernyttiga sås, som visserligen inte ser ut som Heinz. I den ser man inga frön utan det används säkert mycket köttigare tomater, och min sås får en märklig gulorange nyans då jag blandat i både gula, röda och gröna (mogna) tomater. Men oöverträffat god sås tycker jag det är!

Hemgjord chilisås

Viewing all 112 articles
Browse latest View live