Quantcast
Channel: Nyttigare – GladiGrönt
Viewing all 112 articles
Browse latest View live

Fira potatisens dag med fina paltar och glutenfri efterrättskaka

$
0
0

Idag 26 oktober har vi anledning att fira potatisen, vår trogna följeslagare. Och vilken dag som helst passar dessa recept – prova gärna någon dag. Det sägs att potatis innehåller alla näringsämnen man behöver så man skulle kunna leva på bara potatis i ett helt år. En räddning i nödtider måste den ha varit och i dessa moderna tider kan den vara en räddningsplanka för den som är pank. Den som har en egen jordplätt kan odla sin mat och bor man i stan kan man försöka hyra en kolonilott eller varför inte kontakta en bonde utanför stan och söka praktik eller erbjuda sin hjälp mot att få använda en odlingsruta. I vilket fall är potatis ett billigt livsmedel att köpa, så här kommer två goda receptförslag.

Rosa palt i hjärtform

Palt är en norrländsk maträtt, som liknar kroppkakor. Mycket mättande – därifrån kommer uttrycket paltkoma, som yttrar sig i att man blir trött och däst efter ett stort intag. Dessa rosa paltar gjorde vi första gången till Alla Hjärtans Dag. De går förstås att rulla helt vanliga runda istället för dessa små rosor. HÄR är receptet.

Skär itu de kokta paltarna så den läckra rosa färgen framträder!

Kronans kaka är ett gammalt recept från början av 1900,den innehåller inte mjöl, utan kokt potatis och mandel. Kanske den kom till när det inte fanns något mjöl hemma, utan bara potatis. Kakan är väldigt saftig och god och ingen kan gissa att det är potatis i. Ett plus är att den är glutenfri.

Glutenfri Kronans kaka med potatis

Här kommer receptet.

Kronans kaka 8-9 bitar 175 gr 40 min

100 g mald mandel (jag använde billig mald mandel från Lidl)

2 kokta kalla potatisar ca 150 g, fint rivna

75 g mjukt smör

1 1/2 dl socker

2 ägg

1 1/2 tsk malen kardemumma

Vispa smör och socker poröst, och vispa ner äggen. Blanda i resten ingredienser och häll i en rund form 24 cm eller en fyrkantig 22×22 cm. Klipp till och lägg ett bakplåtspapper i botten så slipper du smörja och ströa. Grädda i nerdre delen av ugnen ca 40 minuter. Låt svalna och skär i bitar. Fint och gott med bär eller sylt som tillbehör. Jag hade lite hemkokt björnbärssylt som blev toppengott ihop med apelsinsåsen nedan. Elller förenkla med en färdig vaniljsås och riv ner lite apelsinskal i den.

Kallrörd apelsinsås ( kan uteslutas):

2 ägg och 1/2 dl socker och 1 tsk vaniljsocker vispas fluffigt. Riv ner skalet av en halv apelsin och vispa 2 dl grädde och rör ner försiktigt.

Man kan hitta bra recept i gamla kokböker

Receptet jag följde hittade jag i Tidningen Land, men när jag tittade i min gamla receptbok från 1953 (mitt födelseår) fanns Kronans kaka där, i en finare variant och en enkel variant, den senare med mindre med margarin, socker och mandel. Ja så var det, man kanske måste snåla. Något de flesta av oss slipper numera i välfärdssverige.

 


Dags att hand om tomatskörden igen. Soffritto blev det denna gång.

$
0
0

Med jämna mellanrum måste jag ta hand om de tomater som eftermognar. Trots att en del blev dåligt har jag fullt upp. Som Farbror Grön tycker jag att det blir mycket att hinna med. Men har man jobbat med odlingen vill man ju gärna få glädje av resultatet också.

Soffritto av tomatskörden

I hallen har det varit trångt med ett torkställning full av tomatplantor. Nu ligger bara själva tomaterna i skålar och mognar mer. Ungefär var tredje dag är det dags att ta hand om det som mognat.

Nu har jag klippt ner alla tomatklasar så hallen är inte längre pin full

Många gånger under året kommer vi att kunna äta vår goda tomatsås av olika slag. HÄR finns recept på min tomatsås och HÄR på min chilisås. Denna gång gjorde jag också en variant av chilisås med lite vinäger, tomatpuré och mer socker än mitt första försök. Bägge goda på sitt sätt, men inte så nyttigt med socker kan jag tänka. Allt är nya recept för mig då jag odlat tomater i växthus för första året och aldrig haft så här stor skörd.

Den här gången provade jag Soffritto, ett recept med mixade grönsaker, men jag tillsatte mycket mer tomatpure och kryddor, som mald chilipeppar på burk. Egen färsk chili har jag visst men burken var snabb att använda. Smaken på röran liknar lite den grönsaksmix jag har ätit på IKEA, som tillbehör till kyckling. Nu är allt stoppat i frysen för att använda till grytor under vintern.

Originalreceptet på Soffritto – krydda upp efter smak!

1 gul hackad lök
3 pressade vitlöksklyftor
1 morot
1 paprika
1 chilifrukt
2 stjälkar stjälkselleri
2 msk olivolja
2 tomater eller mer
1 msk tomatpuré gärna mer
salt och svartpeppar
2 1/2 dl vatten
1/2 pressad citron ( köp på flaska för att spara tid)

Skär morot, urkärnad paprika och chili och selleri i små tärningar. Fräs i oljan tillsammans med löken. Tillsätt tomatpuré, vatten och citron och koka tills det är mjukt. Smaka av med salt och svartpeppar. Om du vill även chilipulver, cayennepeppar eller andra kryddor. Kyl och förpacka i lagom storlek och frys in.

 

Syltfabriken är igång – många olika sorters sylt ska förgylla vintern

$
0
0

När frysarna är fulla blir det dags att koka sylt. Jag äter helst bären naturella, för att undvika socker, men visst är sylt också gott, speciellt hemkokt. Och det finns så stor variation. Först kokade jag lite hjortronsylt och sedan en blandsylt med jordgubbar, blåbär och saften från kokade aroniabär. Aronian vill jag ha med för att den är så extra nyttig, men en del av barnbarnen gillar inte om de känner av aroniabären. Och sedan blev det hallonsylt av skörden från både trädgård och skog, och i samma veva drottningsylt, alltså hallon med blåbär.

Lyx med egen hallonsylt och drottningsylt

Jag kokar med några deciliter vatten och använder pulvret Melatin som både gör sylten tjockare och konserverar. Glasburkarna värmer jag i ugnen på 100 grader och häller i sylten medan den är het. På med locken direkt för när sylten svalnar minskar den lite i volym och det blir vakuum. Så håller sig sylten länge. I matkällarn finns redan hallon/saskatoon/rödvinbärssylt som är ny för i år. Nu är den min favorit. Saskatoonbär sägs passa att koka med havtorn vilket jag inte fått så mycket i år, citron ska också vara bra, men då testade jag att tillsätta lite rödvinbär istället. Om jag minns rätt tog jag 2 delar av vardera hallon och saskatoon och 1 del rödvinbär. Och det blev jättegott. Saskatoonbusken av sorten ´Thiessen´ gav 13 liter bär i år, så det finns möjlighet att prova flera recept. Vill du ha en egen buske får du hålla dig framme på BillaBlom till våren, eller förbeställ om du vill vara säker. Det är toppen att ha många olika sorters bär i trädgården!

Det blev fin skörd av saskatoonbär i år

Som färska tycker jag saskatoonbären är jättegoda men ingen höjdare som frysta, då bör man koka eller baka något av dem. Saskatoonpaj är jättegod. HÄR finns det receptet. och mer info.

Smaskiga saskatoonbär som färska

Matkällarn rymmer nu mycket gott så nog ska vi klara vintern! Krusbärssylt och marmelader från i fjol, chilisås och tomatsås, lingonsylt och lingondricka, aronia/citronsaft, flädersaft och vinbärssaft, det går knappt att räkna. Inlägget med aroniasaftreceptet har varit det mest besökta under hösten. HÄR hittar du det och fler recept. Aronia säggs bli mindre besk om man fryser bären, men jag tror hellre på att de ska hänga kvar på buskarna så länge det bara går. Då bli de en aning sötare. Och som marmelad tillsammans med jordgubbar gör de sig bra.

Gillar man bärplockning som fritidssysselsättning, då har man godsaker hela vintern!

 

Nyttig ananasglass till de lussande barnbarnen

$
0
0

Ett fint luciatåg anlände ikväll med 2 lucior och 3 tomtar. Vi bjöd på tomtegröt förstås och en nyttig efterrätt. Jag hade en stor ananas som var dags att använda så jag testade att göra glass. Till och med den förälder som inte brukar gilla alla mina nyttiga påhitt gav tummen upp. Otroligt enkelt också, att göra.

Ananasglass utan tillsatt socker

Finns nog inget enklare, bara att skära till lagom stora klyftor, trä på pinnar och doppa i smält choklad. Och gärna torka av först med hushållspapper så chokladen inte rinner av. Sedan doppa i strössel och lägga dem på ett smörpapper på en bricka och ställa in i frysen. Ananasen blev oanat god som fryst och kändes som en vanlig glass i strukturen. Och naturligt söt.

Snabbfixad nyttig glass

Till de vuxna blev det mörk choklad och rostad kokos. Godast tycker jag.

Två sorters ananasglass, mer vuxensmak med mörk choklad.

 

 

Passionsfruktssufflé – enklare än det ser ut!

$
0
0

Ett recept från någon gratistidning före jul, blev testat på gäster igår. Det ser avancerat ut men det är lätt att lyckas och inte så energirikt. Passar bra så här efter helgerna. Så jag har satt recpetet i kategori nyttigt. Att blev gott kan du kanske gissa. Så receptet sparar jag, och det gör jag enklast här på bloggen! Väldigt praktiskt också att man kan frysa in fyllda formar och sedan ta fram 3 timmar före gräddning. För de ska serveras nygräddade.

Lyxig sufflé men lätt att göra

Passionsfruktssufflé 8 pers 200 grader

3 passionsfrukter
2 dl passionsfruktjuice (från tetrapak)
1 dl äppelmos
3/4 dl strösocker
2 msk potatismjöl
4 äggvitor (ca 120 g)
Till suffléformarna:
mjukt smör och strösocker

Pensla suffléformarna noggrant ända upp och ströa med socker.

Gröp ur passionsfrukterna och mixa lätt (det är ofta lite klumpar).

Blanda i en kastrull med juice, äppelmos och hälften av sockret. Låt koka upp och rör under tiden ut potatismjölet i lite vatten eller juice. Häll ner det i en tunn stråle under noggrann omrörning med en sked. Koka försiktigt tills allt tjocknar och rör noga under tiden. Då har du fått en ganska tjock kräm som ska kallna helt.

Passionsfruktskräm

Vispa äggvitorna till fast skum med elvisp, (ska inte rinna ur om du vänder skålen upp och ner), vispa sedan ner sockret i omgångar.

Ta så vispen (odiskad) och vispa upp krämen så den blir lite lösare. Blanda ner lite av krämen i äggvitorna och blanda försiktigt med en slickepott. Rör ner resten av krämen. Häll upp i suffléformarna och släta till ytan.

Grädda mitt i ugnen. I receptet stod 9 minuter,men jag körde tills suffléerna fått fin färg, vilket blev lite längre. Jag gissar att de kan falla ihop om de inte är färdiggräddade, fast jag ska inte säga att jag vet. Men hellre på säkra sidan. För visst ser de läckra ut!

Servera med glass.

Passionsfruktssufflé med chokladglass

 

Bra smalmat: Zucchinirullar med parmaskinka och ricottaost

$
0
0

Den här tiden är vi många som vill få bort julens kilon. Då är detta recept toppen. Vegetariskt och gott. Och visst ser det gott ut också!

Zucchinirullar med lite kalorier

Zucchinirullar  4 portioner 200 grader

2 zucchini/squash
peppar och salt
smör eller olja
250 g ricottaost
50 g hackad rostad mandel
valfri smaksättning ex soltorkade tomater och basilika eller andra örtkryddor
200 g parmaskinka

Zucchinirullar ska det bli

Skär zucchinin på längden i tunna skivor. Stek dem mjuka och krydda med salt och peppar. Lägg ut skivorna och ovanpå dem parmaskinka. Rör ihop ricottan med smaksättningen och det mesta av mandeln. Bred ut jämnt på parmaskinkan och gör rullar. Lägg i en ugnsform, strö på resterande mandel och grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Serveras med valfritt grönt. Njut med gott samvete!

Tävlingen om boken Vilda växter avslutas söndgkväll! Läs under fliken Tävling!

Nyskördade grönsaker!

$
0
0

Färsk svartkål i januari är inte illa! Vi glömde skörda före jul och nu var kålen lika fin, där den skyddats av 1 meter snö. Ett tufft uppdrag tyckte mannen som grävde upp allt. Han hade redan fått skotta massor av snö vid sommarstugan i år. Inte bara växthuset utan vägen, tak och altaner har begravts i snöfall efter snöfall. Nu kan vi i varje fall göra mycket gott och nyttigt av kålen. Grönkålssoppa ska vi prova för första gången och kanske vi gör vår vanliga goda LCHF-paj. En av de godaste pajer jag smakat. HÄR finns receptet till den. Faktiskt har jag lagt ut en hel del LCHF-recept. Du hittar dem om du skriver in LCHF i sökrutan längst upp. Och en god sallad ska vi göra av svartkål, sötmandel och russin, allt hackat i bitar. Blir soppan bra kommer det receptet här framöver.

En full kasse svartkål att ta hand om

 

Chokladmousse på kikärtspad – oväntat gott!

$
0
0

Ett nytt recept från ICAs tidning var en hit! Nytt för mig att man vispa spadet från förpackningen med kikärter. Det kan man kalla återanvändning. Som vispat ser det precis ut som vispad äggvita, men smaken var jag skeptisk till. Nu är det avsmakat och precis lika gott som vilket chokladmousse som helst. Och konsistensen är perfekt, utan några konstiga tillsatser. Otroligt billigt också, om man ändå ska äta kikärterna. Och bra hushållning med resurserna. Förutom spadet behövs bara choklad, sötning och smaksättning om man vill ha det.

Chokladmousse med kikärtspad

Chokladmousse med kikärtspad 4 port

1 förpackning kikärter, bara spadet ca 1,5 dl
100 g choklad mörk eller ljus, den du gillar bäst
Valfri sötning, honung, agavesirap etc eller ingen sötning alls
ev smaksättning

Kikärtspadet i bunken ersätter ägg i chokladmoussen

Vispa spadet tills det ser ut som vispad äggvita och du kan vända upp och ner på skålen utan att det rinner ut. Smält under tiden chokladen försiktigt i micron. Rör ner chokladen lite i sänder i kikärtskummet .

Rör ihop skummet och den smälta chokladen

Söta om du vill och smaksätt. Jag valde rivet apelsinskal. Häll upp i 4 små glas och ställ att stelna i kylen. Serveras med bär, gärna syrliga. Har du egenplockat i frysen blir det ännu mer klimatsmart – och nyttigare!

Missa inte: Imorgon söndag 28/1-18 blir det tävling om den spännande boken Safthushållning!


Nu kan du vinna Safthushållningsboken med många nya recept!

$
0
0

Många gånger har jag funderat på om det skulle gå att göra något gott av fler bär och blommor än de vanliga. I Safthushållningsboken av Petter Bergström på Natur och Kultur finns svaren. HÄR kan du provläsa lite ur boken. Jo visst kan man använda de små frukterna på bukettapeln, de gula forsythiablommorna, ja till och med scherminens doftande blommor. Och från naturen kan vi plocka rallarros och älggräs. Jättebalsamin som man kan hitta som förvildad kan bli en mild, knallrosa saft. Börjar du nu bli intresserad så finns info om tävlingen längst ner i detta inlägg.

I bokens början får vi en gedigen genomgång av alla nyttigheter som ingår. Mycket fakta är det, men lättläst och ibland med en humoristisk kommentar. Författaren har en enorm kunskap om hur vi påverkas av olika ämnen, hur olika tillsatser påverkar och inte minst – hur vi kan lyckas med tillredningen. Även råden för att rädda allt om vi har misslyckats finns här.

Bästa tipset i boken, tycker jag är rådet att lagra saften i 6 månader, då blir den strävaste aroniasaft riktigt god. Många nya smaker och kombinationer bjuds vi på. Ett recept som jag ska prova på, är saft på rosenblad, enbär, timjan och havtorn. Och till våren ska jag vara på hugget och plocka granskott till granskottsaft. Jag gjorde en liten sats i fjol och gömde tyckte jag, för att göra en fin sorbet. Men tänk nu har någon druckit upp det mesta! Vi får se vad safttjuven gillar de nya safterna!

 

Gott och nyttigt till Mellon

$
0
0

Nu när det är Melodifestivaldeltävling i Örnsköldsvik sitter nog många Öviksbor bänkade vid TVn. Då kan man vilja ha nåt extra festligt. Jag väljer något lyxigt men nyttigt. Den här desserten bjöd jag på en påsk, sedan valde den blivande svärdottern att ha den på det kommande bröllopet.

vit choklad kesella

Vit chokladmousse med kesella

Här får du receptet

Vit chokladmousse med frukt -och bärsalsa   4-8 portioner

2 dl vispgrädde

200 gr vit blockchoklad

2 dl kesella eller kvarg

Vispa grädden och smält chokladen. Blanda först den smälta chokladen med kesellan innan du rör ner grädden. Häll upp smeten i 8 glas och låt stelna i kylen i minst 2 timmar.

Tärna valfri färskt frukt eller använd bär från frysen, rör ihop till en salsa och ös ovanpå moussen. Alternativt, varva frukten eller lägg var sort för sig.

Till exempel:

1 mango, 2 nektariner eller persikor, 2 kiwi

1 mango, 1/2 färsk ananas, 500 g färska jordgubbar

1/2 färsk ananas, 500 g färska jordgubbar, 1 ask physalis, färska blåbär

Hälsotips från trädgården och Alexandra de Paoli

$
0
0

Trädgården innehåller faktiskt en del mediciner. Både blommor och grönsaker kan vara läkande. Om det berättade Alexandra de Paoli i Örnsköldsvik för någon vecka sedan. Många har sett henne på TV i programmet från Strömsö. Mycket hade jag hört förut men receptet till tinktur på Echinacea, röd solhatt, har jag sökt. Vi många som har den i trädgården så då är det onödigt att köpa på hälsokosten. Receptet delar jag vidare här.

Röd solhatt, Echinacea purpurea, blir en bra medicin. Röllikan i bakgrunden kan nog också vara nyttig.

Den vanligaste solhatten, Echinacea purpurea, går att använda. Till exempel sorten ´Magnus´. Många använder roten men då har man ju inga plantor kvar, så Alexandra plockar bara blommorna och torkar dem på varm och torr, ej solig plats. Så fyller hon en burk till hälften med blommorna och häller på 35-40 procentig vodka. Låter stå i 1 månad. I fönstret eller skuggigare spelar ingen roll. Silas sedan och doseras 40 droppar, liksom det man köper från hälsokosten. Alexandra berättade att Echinacean hjälper kroppen att producera fler vita blodkroppar och hjälper mot svamp, virus och bakterier.  Tinkturen går också att använda för att behandla sår och te av Echinacea mot fotsvamp.

Alexandra de Paoli föreläste i Övik

Alexandra menade på att alla grönsaker, frukt och bär har medicinska effekter, de är alla supermat, helt enkelt. Morötter köpte jag hem extra direkt för att enligt Alexandra är det bäst att juica morötterna , då får man ut allra mest av betakarotenet, så mycket som 90 %. Ett bra tips var att dricka några glas morotsjuice per dag i några veckor före flygresa för att det motverkar torra slemhinnor i näsan. Och riven morot är bra mot torr hud. Gnid in och låt verka i 5 minuter.

Billiga, bra tips! Vill du lära mer av Alexandra så titta in HÄR på hennes blogg så finns många recept på naturens mediciner.

Min finaste rabarbersort och ditt bästa recept

$
0
0

Ja, fin är den för att stjälkarna är så röda, en del helt och hållet mörkröda inuti. Och bra för att sorten innehåller mindre oxalsyra än andra rabarber. Oxalsyra är inte nyttigt speciellt för barn då den hämmar kroppens upptag av kalcium, så man bruka rekommendera att dricka mjölk när man äter rabarber. Nu undrar du vilken sort det är, ´Elmblitz´ heter den och vi har den förstås på BillaBlom.

Rabarber ´Elmblitz´

Man kan också tänka på att använda unga stjälkar då de äldre har hunnit bilda mer oxalsyra. Så plocka de största hela tiden. Nu ska det bli rabarberpaj eller rabareberkaka så jag tänkte leta fram ett recept, men då tänker jag att mina läsare sitter säkert på bra recept. Dela gärna med dig under kommentarer här på bloggen, eller ta en bild på ditt recept och maila till info@gladigront.se, så lägger jag in receptet. Eller skriv i kommentarer vid Facebook-inlägget.

Vad blir det för gott av rabarbern?

 

 

Saftfabriken är igång! Så här enkelt kokar vi saften med saftmajan!

$
0
0

31 flaskor fin kokt svartvinbärssaft blev resultatet av 1 dags arbete inklusive bärplockning och disk. Riktigt fin kvalité har vi nu, som innehåller bara mina ekologiska bär och socker. Och massor av vitaminer. Inget konserveringsmedel behövs.

  • Jag kokar alltid i saftmajan, bara att fylla nederdelen med vatten och överdelen med bär och socker och koka i max 1 timme tills bären är ihopsjunkna. 2 kg socker tar jag till pinfulla saftmajan, ca 9-10 l bär. Man ska egentligen inte fylla på så mycket bär, för saftbehållaren kan svämma över. Det löser jag med att tappa av några flaskor saft när halva tiden gått. Jag rör om ibland och saften blir inte grumlig för det. Men man får se upp så att det inte kokar torrt på vatten.
  • Flaskorna måste vara absolut rena och värmda i 100 graders varm ugn, annars spricker de. Kapsylerna kokas i vatten i en kastrull så de blir sterila liksom flaskorna.
  • Sedan är det bara att fylla flaskorna via gummislangen som sitter nertill på saftmajan. Fyll ända upp och skruva på kapsylen hårt. Akta du bränner dig! När saften svalnar minskar den i volym och det bildas vakuum, så att inget mögel kommer in. Förvaras i svalt utrymme. I vår matkällare som är mindre bra på sommarn håller sig ändå saften ett år.
  • HÄR finns fullständig beskrivning på hur du använder en saftmaja. Man kan koka saft utan saftmaja, men den spar mycket tid och är en bra investering. Kanske det går att hitta en på loppis.

Eftersaften står på kylning. Bra med förkortningar då det är många etiketter att skriva. Här syns hur mycket saften minskat i volym när den svalnar. Det ger ett bra vakuum.

Bärmassan som blir kvar kan man koka eftersaft på, som förr i tiden. Då tog man vara på allt.

  • Lägg bärmassan i en stor kastrull och häll på vatten så det blir som en tjock välling. Inte så noga med mängden. Koka i 15 minuter men rör ofta ner i botten då det lätt bränner fast.
  • Häll upp i silduk och låt rinna, gärna till nästa dag (silställning och silduk finns att köpa den här tiden i vanliga mataffärer).
  • Häll saften i en gryta och rör ner socker efter smak. Blir en bra anledning att ta sig ett glas saft.
  • Koka upp saften och använd en matsked till att ta bort det skum som bildats på ytan. Skummet går bra att dricka, men kan göra att saftens hållbarhet minskar.
  • Häll på varma flaskor liksom tidigare.

FAKTISKT  kan man koka eftersaft igen på det som är kvar i silduken. Eftersaften blir nog så god, men svagare så man får blanda med mindre mängd vatten.

 

 

Mina 3 bästa enkla svartvinbärsrecept

$
0
0

De nyttiga svartvinbären passar inte bara till vanlig kokt saft – testa mina 3 bästa recept!

Läckra svartvinbär av sorten ´Storklas´

  1. Svartvinbärsremmar är älskade av barnbarnen och även andra. Så enkelt att göra. Bara mixa lika delar av äpple och svartvinbär riktigt slätt.  Inget socker behövs. Bred ut på smörpapper eller bakmatta och torka i ugnen. HÄR kan du läsa hela beskrivningen.
  2. Tårtfyllning: Mixa eller mosa svartvinbär och blanda med lika mycket mosad banan. Perfekt att ha färdigmosade svartvinbär i frysen för att ta fram vintertid. De ”surnar till” som frysta, då balanserar bananens sötma bra. Röran går också förstås att använda som sylt, exempelvis till pannkakor.
  3. Kallrörd svartvinbärssaft är den godaste svartvinbärssaften. Till den behövs inte många liter bär för att få mycket saft och är väldigt enkelt att göra. HÄR finns det receptet. Kokt saft är en klassiker, HÄR kan du läsa om det enklaste sättet att koka.

Allt detta går bra att göra av frysta bär. Även äpple brukar jag frysa in, då i klyftor. Behöver inte förvällas. HÄR kan du läsa om hur enkelt det är att använda äppelsvarven. Den finns på BillaBlom för 175 kr.

Så gör du egen förkylningsmedicin av Echinacea!

$
0
0

Echinacea-droppar har jag alltid till hands för att mota förkylning. Ganska dyrt att köpa, men nu har jag äntligen fått lära mig att göra egna. I våras lyssnade jag på örtteraputen Alexandra de Paoli, känd från TV:s Strömsö. Så nu har jag receptet till tinkturen gjord på Echinacea! Och växten har jag liksom många andra redan i trädgården . Den vanligaste Echinacea purpurea ´Magnus´ går bra att använda. Och varför ska man gå och handla på hälsokosten sådant som finns i trädgården?

Röd solhatt, Echinacea purpurea ´Magnus´ kan bli förkylningsmedicin

Till en Echinacea-tinktur är det bäst att använda torkade örter, så att den blir så stark som möjligt. Man brukar använda roten men då har man ju ingen planta kvar, så Alexandra berättade att det går lika bra med blommor. Jag plockade loss kronbladen och bröt disken (blommans centrum) i bitar. Bredde ut alltihop, även kronbladen, på en tidning inomhus där solen inte kommer åt. Varje gång jag gick förbi rörde jag om lite.

Torkade Echinaceablommor ser ut som ett vackert potpurri

När blommorna torkat är det bara att fylla en glasburk till hälften med dem och hälla på renat brännvin eller annan 35-40 % sprit ända upp, sätta på locket och låta stå i rumsvärme i 1 månad. Spelar ingen roll om den står i sol eler inte. Skaka om varje dag och kolla så att spriten täcker.

Förkylningsmedicin på gång inför vinterns snuvor

Sedan är det bara att sila av och ta en dos med 40 droppar i ett halvt glas vatten så fort man känner en förkylning i antågande. En sådan här tinktur på sprit är väldigt hålllbar. En örtterapeut sa en gång att tinktur kan man ärva. Ja då är det bäst att märka upp flaskorna…så arvingarna vet vad det är för dyrbara droppar!

 


Mycket gurka och äpplen över från skörden? Gör tsatziki!

$
0
0

Ett rivet äpple i tsatzikin ger en fräsch smak. Gör så här:

  • Häll upp några deciliter turkisk youghurt i en ganska tät sil. Låt självrinna 1 timme så blir youghurten tjockare.
  • Grovriv en halv gurka och lägg i en annan sil eller ett durkslag så vätska rinner ur. Pressa ur med en gaffel.
  • Pressa 2 vitlöksklyftor
  • Grovriv ett stort äpple när youghurten runnit klart och rör ner äppelrivet direkt så det inte hinner mörkna. Blanda också ner resten och krydda med lite svartpeppar och salt.

Tsatziki med hemodlad gurka och äpple

Fräscht som tillbehör till grillat kött eller bara som det är.

Billigt, gott, nyttigt – läcker vegetarisk förrätt som passar lika bra till middag!

$
0
0

Morotssoppa låter inte så lockande men denna soppa smakar inte alls kokta morötter. Ganska stark kryddning med etiopisk peppar gör susen och en hel del grädde förstås! Pepparn säljs på nätet ofta under namnet Bakoblandning eller Berbere. Allt blir så gott med den kryddan så jag tycker du ska göra dig besväret att beställa den. Annars kan jag tänka mig att cayennepeppar, chilipeppar och spiskummin kan bli gott eller sambal oelek. Allt det finns i vanliga butiker. Men inte blir det som med etiopisk peppar, inte.

Afrikansk morotssoppa

Morotssoppa a´la Africa 6-8 port

10 morötter medelstora
5 dl vatten
1 tsk salt
4 msk finhackad gul lök
4 msk smör
2 msk maizenaredning
5 dl grönsaksbuljong
2 dl grädde
ca 1 msk etiopisk peppar eller annan stark krydda

Slanta morötterna och koka dem mjuka i det saltade vattnet och purea med en handmixer. Fräs löken i smöret tills den är mjuk. Blanda ner samtliga ingredienser i morotssoppan och låt puttra ett tag. Tillsätt mer vatten och grädde om soppan är för tjock. Servera med en klick creme fraiche och något grönt. Jag hade hemodlade ärtskott och lite hackad salladslök.

Som tillbehör är mitt hemgjorda vitlöksbröd så gott. Billigt och och tar bara några minuter att göra. Det ska egentligen göras av helt franskbröd men denna gång hade jag bara vanligt rostbröd i skivor som gick lika bra. Beräkna flera skivor per person för det är så gott. HÄR finns det receptet.

Fler goda soppor hittar du om du skriver in soppa i sökrutan uppetill höger. Min tomatsoppa är urgod och köttfärssoppan innehåller massor av rotfrukter, linssoppa kostar minimalt, rödbetssoppa är inte dumt och jordärtskockor blir en len och fin soppa. Allihopa mycket goda!

Sockerfri chokladmousse med avocado

$
0
0

Hur god som helst är den här chokladmoussen. Bra en vardagskväll när man är sugen på nåt gott men vill undvika onyttigheter. En mindre portion kan räcka för att stilla suget. Här får du mitt enkla recept.

Chokladmousse med avocado

Chokladmousse 2 små port

3 dadlar
1 msk limesaft
Vatten
1 mogen avocado
1 msk kakao
1 tsk vaniljpulver
1 dl kokosgrädde
ev smaksättning: vaniljpulver eller vanillapaste (jag använde Dr Oetkers)
Hallon från frysen

  1. Skär de urkärnade dadlarna i små bitar och lägg dem i en skål med limesaften och lite vatten och låt ligga tills bitarna mjuknat.
  2. Finfördela dadelbitarna med en handmixer ( har de inte hunnit mjukna behövs en kraftigare mixer) och tillsätt den urgröpta avocadon, kakao och vaniljpulver. Mixa tills allt är slätt.
  3. Vispa kokosgrädden (den ska vara kyld) och smaksätt. Vaniljpastan gillar jag, den innehåller äkta vaniljetrakt, fast en aning socker också.
  4. Lägg upp chokladmousse, kokosgrädde och tinade hallon i små skålar. Fördelen med att hallonen varit frysta är att de ger ifrån sig saft när de tinar, så får man en dimension till.
Läcker hallonsås till chokladmoussen blir det av frysta hallon

Läcker hälsoshake med mango, havtorn och banan

$
0
0

Lagom syrligt, lagom sött blev det. Med en del frysta ingredienser blev shaken också härligt isig. Och vilken läcker färg! Årets trendfärg korall!

Hälsoshake med bär och frukt

Sockerfri frukt- och bärshake

150 g fryst mango eller en färsk mogen mango

1 dl frysta havtorn

1 banan

3 dl blodapelsinjuice

Mixa allt tills det är slätt. Häll upp i glas och njut.

Ska du bjuda på detta kan du piffa upp med en skiva blodapelsin på glaskanten och några färggranna sugrör.

Havtorn finns i frysdisken men jag använde egenodlade. HÄR kan du läsa om nyttigheterna i havtorn.

Läcker shake med mango, havtorn och banan

Fruktremmar och annat gott av frysens innehåll

$
0
0

Dags att använda upp en del ur frysarna. En box var nästan full med bär och en liten frys full med äppelmust och äppleklyftor. Och i matkällarn egna goda äpplen som börjar skrumpna. Om ett halvår fyller vi frysarna igen så dags att göra ett ryck. Igår gjorde jag 6 plåtar med fruktremmar. Mest svartvinbär/äpple och så en lyxvariant jordgubb/äpple. Det mesta från egen ekologisk skörd, utom jordgubbarna som i alla fall är svenska.

När det är torkat klipper jag i långa remsor och gör små rullar

Jag kan lova att allt går åt, för barnbarnens stående fråga är – Får vi remmar idag? Ett av barnbarnen tycker till och med att remmar är godare än köpegodis. Det var hennes första val på önskelistan till jul! Och den allra minsta som inte får äta köpegodis är glad åt mitt naturgodis. Jag tillsätter förstås inget socker. HÄR kan du läsa hur jag gör.

Här ska det bli blåbär/jordgubbssylt och hallon/saskatoonsylt. Äpplena gick till fruktremmar.

Jag äter naturella bär nästan varje dag men till pannkakor och våfflor är det gott med sylt ibland. Och när syltburkarna står i matkällarn så slipper bären ta upp all plats i frysarna. Sylten med saskatoon behöver inte så mycket socker eftersom de bären inte är syrliga, bara söta med lite mandelsmak. Toppenbär! HÄR kan du se dem. När jag får energi härnäst ska jag pröva att råpressa bären (jo mer finns i frysen – skörden blev stor som vanligt) och blanda med vatten och lite socker.

Viewing all 112 articles
Browse latest View live