Quantcast
Channel: Nyttigare – GladiGrönt
Viewing all 112 articles
Browse latest View live

Amerikanska pannkakor LCHF till brunch

$
0
0

Det blev sen frukost idag då mannen med maskinerna kom hem sent i natt, efter att ha köpt en ny bil i Skövde. Nja, inte helt ny men ny för oss, menar jag. Dessa pannkakor serverade med kvarg och egna bär från frysen var både gott och mättande. Mascarponen, äggen och kvargen innehåller mycket protein och fett kommer från mascarpone och äggen. Fiberhusk innehåller massor av fiber och bären bidrar med lagom lite kolhydrater.

Amerikanska pannkakor LCHF

Amerikanska pannkakor 2 port

200 gr mascarpone
1 msk sukrin, sötin el annat sötningsmedel (kan uteslutas)
1/4 tsk vaniljpulver, äkta
3 ägg
1 1/2 tsk bakpulver
1/2 dl fiberhusk
lite salt

Värm mascarpone försiktigt i micron så den blir flytande, låt svalna om den är varm och vispa ner äggen och övriga ingredienser. Låt svälla en liten stund och grädda små pannkakor i en stekpanna med smör. Om smeten sväller länge måste man bre ut smeten i pannan så inte pannkakorna blir för tjocka. Den som vill ha mer fett öser på med smör och grädde istället för kvarg. Efter behag. Gott i alla fall, pannkaka på vetemjöl behöver man inte längta efter!

 

 


Hemgjorda geléhjärtan med äkta råvaror

$
0
0

Om några dagar kommer svenska folket att proppa i sig geléhjärtan med innehåll av aromer och färgämnen. Det slipper du om du gör dessa hjärtan. Lite kladdigt göra att rulla i socker men inte svårt. Citronsyra som tillsats ingår, men nästa gång ska jag prova att istället ta citronsaft, eller rödvinbär vore intressant att testa, då behövs knappast någon extra syra. Glukossirap som de köpta hjärtana innehåller gissar jag att det också är sämre än vanligt strösocker. Någon av mina läsare kanske vet? En konstig eftersmak blir det i alla fall från de köpta. Här får du receptet till mina alternativa:

Gelehjärtan med äkta råvara (1)

Gelehjärtan

5 tsk gelatinpulver + 5 msk vatten
200 g frysta hallon
2 1/2 dl strösocker
knappt 1 dl vatten
1/2 dl vit sirap
1 tsk citronsyra
strösocker och lakritspulver att rulla i

hjärtformar och rapsolja att smörja med

Smörj formarna med olja och ströa dem med socker. Lägg gelatinpulvret i blöt. Tina hallonen och passera i en sil så att bara kärnorna blir kvar i silen. Det ska bli 100 g puré. Koka socker, vatten och sirap på ganska hög värme till 150 grader. Du behöver inte röra om. Blanda försiktigt i hallonpurén och koka långsamt tills allt är 125 grader. Rör under tiden. Dra undan från spisplattan och blanda ner citronsyra och gelatin.

Gelehjärtan med äkta råvara (3)

 Häll över i en kanna när smeten svalnat, men innan den tjocknar. Häll upp i formarna och låt stelna i flera timmar. Strö gärna över socker så blir det mindre kladd när det är dags att ta ut ut formarna.

Gelehjärtan med äkta råvara (4)

Ta hjärtana ur formarna med hjälp av en bordskniv och lägg dem med undersidan i en blandning av socker och lakritspulver. Flytta sedan över till nästa fat där de får enbart socker på översidan. Ser finare ut med socker, så det får räcka med lakrits inunder.

Gelehjärtan med äkta råvara (5)

Gelehjärtan med äkta råvara (1)Låt ligga och torka i rumsvärme. Jag använde formar som jag sparat från godisaskar, men det finns också silikonformar att köpa. Återbruk tycker jag känns bäst!

Imorgon fortsätter Alla Hjärtans-tema med blommor!

 

 

Äta semlor med gott samvete – LCHF

$
0
0

Inte mycket slår en traditionell semla, men ibland kan man behöva hålla igen. Så jag provade ett LCHF-recept. Bullen har mer tuggmotstånd, men mandelmassan liknar den vanliga fast inte lika söt. Den köpta är ändå för söt. Sockerersättning som sötin, sukrin, stevia och annat ger en annorlunda bismak, så jag tar hälften sötningsmedel och hälften äkta socker. eller använder steviasocker som det är äkta socker i. Bättre då att hålla ner den söta smaken.

LCHFsemla (2)

LCHF-semlor 6-8 st 175 grader ca 20 minuter

3 mellanstora ägg
4-5 msk sötningsmedel, se ovan
2 msk kokosmjöl
2 dl mandelmjöl
2 tsk bakpulver
2 1/2 msk fiberhusk
1 dl creme fraiche, fet
1 tsk malen kardemumma

ev ägg till pensling

Vispa ihop äggen och sötningsmedlet, blanda ner övriga ingredienser och låt stå tills smeten tjocknar. Klicka ut på en plåt med bakplåtspapper och jämna till bollarna. Enklast om du sköljer händerna i kallt vatten först. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter.

När bullarna svalnat fyller du med mandelmassa gjord av cirka 100 g mandelmjöl, äggvita, någon droppe bittermandelolja, 1 msk sötningsmedel och 1 msk socker. Och mycket grädde förstås!

LCHFsemla (1)

Ovanpå semlan har jag penslat med rapsolja så att steviasockret fastnade.

 

 

Tomatsallad med sting

$
0
0

En smakrik tomatsallad serverade vi till vår nyttiga brysselkålsgratäng, HÄR finns recept på gratängen. Till tomatsalladen kan du välja vanliga eller körsbärstomater, eller kanske en mix av olika färger.

Tomatsallad

Gör så här:

Skär tomaterna i bitar, hacka eller strimla rödlök, riv av en del av skalet från en limefrukt med ett cestjärn, så det blir långa strimlor, pressa ut limejuicen och häll över tomaterna. Fördela rödlök och limecest ovanpå och som pricken över i, finhackad chilifrukt. Den som vill ha en mer matig sallad kan tillsätta mozarellaost i bitar. Många goda smaker i ett!

Välkommen åter i morgon – då kommer del 3 av populära och trendiga sommarblommor!

LCHF Chokladpudding med avocado. Sockerfritt, glutenfritt …

$
0
0

Gårdagens test av receptet föll väl ut, ett användbart tips för helgen kanske. Funkar som både GI, LCHF och Rawfood. Glutenfritt och mjölkfritt och sockerfritt. Agavesirap är bra då den inte ger bismak som andra sockerersättningsmedel. TILLÄGG: OBS! Jag har fått info om att agavesirap inte alls är så bra, så vill du ha  det riktigt nyttigt väljer du annat sötningsmedel!

Så ingen ska väl behöva avstå denna efterrätt!

Chokladpudding med avocado LCHF (1)

Chokladpudding 1-2 port
1 avocado
lite pressad citron
1/2 dl kakao
1-2 msk agavesirap (söta så mycket du själv vill)
1/2 dl krämig kokosmjölk
2 kryddmått vaniljessens
valfri smaktillsats

Mixa allt tills smeten är helt slät. Det tar en stund och det som åker upp på skålens kanter måste skrapas ner emellanåt. Som extra smaktillsats kan du ta pulverkaffe, kaffelikör eller apelsinlikör.

Chokladpudding med avocado LCHF (2)

Toppa med valfria bär. Vi hade skogshallon i frysen som fick tina helt så det blev både sås och bär.

 

Marinerade sommarbär

$
0
0

En lyxig men enkel efterrätt blir det genom att marinera valfria bär i lite apelsinlikör. Låt stå någon dag i kylen i en tät burk så att det går att vända upponer emellanåt så att likören fördelas över alla bär. Om något händelsevis blir över är hållbarheten hög på grund av alkoholen. Till och med jordgubbar håller sig bra. Här har jag blandat hela körsbär, jordgubbar och aprikoser i klyftor.

Marinerade sommarbär med kesoröra

Servera med keso smaksatt med vaniljsocker som faktiskt blir väldigt gott.

Kladdkakemuffins med egen pepparmynta

$
0
0

I trädgården har jag mycket pepparmynta, den så kallade chokladmyntan som är mörkare i bladen, så istället för köpt pepparmyntsolja hämtade jag i trädgården. Jag skar bort nerverna i de stora bladen och hackade i så små bitar som möjligt. Hade jag haft en bra mortel skullle jag mortlat med socker.

pepparmynta till kladdkakemuffins

Glasyren till muffinsen gjorde jag av smält smör, florsocker och lite vatten så det blev en tjock smet. Rörde ner pepparmyntan och blandade länge med en mixerstav så färgades glasyren ljusgrön av myntan.

Kladdkakemuffins a´la  trädgården

Recept till muffinsen (har fått det av barnbarnet Tilde som brukar baka dem)

Kladdkakemuffins 28 stora 200 grader

300 g smält smör
6 ägg
7 1/2 dl socker
6 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
1 kryddmått salt
knappt 2 dl kakao
1,5 tsk bakpulver

Vispa ägg och socker och rör ner de torra ingredienserna som först blandats i en skål. Rör ner det avsvalnade smöret. Häll upp i formar och grädda i mitten av ugnen i ca 8-10 minuter. Muffinsen ska sjunka ihop när de svalnar. Bred på en klick glasyr och garnera med myntablad och ätlig blomma, här rallarros plockad i skogen. Eller kanske du har ringblomma, krasse eller gurkört i trädgården. Eller hittar blåklockor i naturen. Låt glasyren stelna i kylen.

Är du osäker på om en växt är ätlig kan du kolla HÄR. Och du MÅSTE vara säker på vilken växt det är!

Trädgårdsbär med nyttig? kolasås

$
0
0

Kolasås av kondenserad mjölk är smarrigt men väldigt sött, så denna gång blandade jag ut med kvarg. Åtminstone den är otvivelaktigt nyttig. Och alla trädgårdens bär är rena vitaminkicken! Här har jag svartvinbär, gröna vinbär. blåbärstry och trädgårdshallon.

nyttigare kolasås med kvarg

Gör så här:

Koka 1 burk sötad kondenserad mjölk (i oöppnad burk) i en kastrull med vatten några timmar. Låt kallna och blanda med 250 g kvarg. Rör om tills allt blir en jämn sås.

Servera med bär, bäst med syrliga.


Husmoderstips för god närproducerad saft

$
0
0

Gamla kunskaper kommer till heders i dessa dagar när även yngre vill sylta, safta och bjuda på hemlagat. Sådant har blivit den nya lyxen, nu när vi kan få allt vi vill från hela världen till våra bord. Ekologisk mat efterfrågas alltmer, men det allra bästa är ju att man kan äta så mycket egenproducerat som möjligt. Bär och frukt tar inte lång tid att odla så det vill jag slå ett slag för. Att skörda och laga till tar längre tid än odlingen, men då får man vara rationell. Av svartvinbär brukar jag först göra rårörd saft som är väldigt snabbgjord och god. HÄR finns det receptet.

Sila saft

När bären är silade finns det ändå mycket smak kvar i dem så de kokas till eftersaft. Idag blandade jag med bär som kokats i saftmajan, en sådan som finns att köpa på många butiker. Det går fort att koka saft med en sådan. Jag la alla ”begagnade” bär i en stor gryta, hällde på en tredjedel så mycket vatten och kokade ca 20 minuter. Viktigt att röra om så det inte bränns i botten. Sedan kommer det jobbiga – att sila i silduk. Men får det stå över natten har det mesta runnit klart. Sedan ska den silade saften i grytan och blandas med så mycket socker som man vill ha. Koka upp under omrörning, och fyll på flaskor som hettats upp i ugnen på 100 grader. Fyll ända upp och skruva fort på kapsylen. När saften kallnar minskar den lite i mängd, så blir det vakuum och saften är hållbar utan konserveringsmedel eller massor av socker. Jag fick 10 liter eftersaft av bären från de tidigare satserna. Det är tidsbeparande då man inte behöver gå och plocka mer bär och lägga tid på det.

Syrensaft och skorpor i syrenbersån

En period har vi tyckt att saft inte är nyttig och hellre druckit juice från andra sidan jordklotet. Men jag kollade upp och HÄR kan du läsa hur nyttig hemkokt saft är jämfört med köpt juice! Och barnbarnen har fattat galoppen! Mormors saft är godast tycker de. I bilden ovan är det syrensaft som dricks. Jag tror att de känner när det är äkta vara!

 

Kvargpaj med persikor och hallon

$
0
0

Testa min nyttiga paj med lite kolhydrater och fett och mycket protein!

Kvargkaka (1)

Kvargkaka 225 grader i ca 40 minuter

6 ark filodeg, + smält smör
500 gr kvarg
3 persikor eller annan frukt
2,5 dl hallon
4 ägg
4 msk potatismjöl
Rivet citronskal från en citron
0,5 dl socker

Lägg filodegsarken i en smord form och pensla smält smör på varje ark allteftersom du lägger i dem. Klyfta persikorna och lägg dem i ett fint mönster i formen. Strö hallonen över. Frysta eller färska. Vispa ihop övriga ingredienser med elvisp och häll smeten formen. Grädda i ugnens nedre del tills smeten stelnat och pajen fått färg. Om du vill kan du utesluta sockret eller söta med annat sötningsmedel. Går att spara i kylen i några dagar – om det blir något över!

 

Trångt i kylen

$
0
0

I kylen ryms inte mycket mat när sex äppelkartonger tar upp platsen. Innan vi for på vår 3-veckors semester plockade vi alla Transparent Blanche innan de blivit helt mogna. Då går det att spara även sommarfrukt. Men nu behöver vi kylen till mat, så då är det dags att göra torkade äppelringar och äppelmust. Förresten,  visste du att igår var det Äppelmustens Dag? HÄR och HÄR kan du läsa om hur jag gör.

Transparent Blance i kylen

I fjol gjorde jag massor av torkade äppelringar och mannen ifrågasatte att det skulle går åt. Men barnbarnen var så förtjusta i ringarna att de gärna åt upp allt, så nu gör jag så mycket jag hinner, och resten blir must.

torkade äppelringar

Bloggandet har varit oregelbundet men ska nu bli ordning på igen, efter vår resa. Mycket finns att berätta från vår 3-veckors roadtrip i västra USA också. När jag ser senaste veckornas inlägg på datorn ser jag att en del bilder ligger fel, vilket inte synts på iPaden jag använt. Men blir bara för bilder i stående format. Märkligt och krångligt. Får försöka lösa det. Är det någon av er bloggare som läser detta som vet svaret på gåtan?

 

 

Nyttigt och snabbgjort av aronia

$
0
0

Den som inte tycker sig ha tid att göra saft ska göra aroniasaft. Det tar i alla fall väldigt lite tid. Och du får massor av nyttigheter på köpet. Fördelarna med aronia är många:

  • Busken är tålig, härdig  och lättodlad och behöver mycket lite beskärning
  • Bären innehåller massor av antioxidanter, de uppges ha två till tre gånger så mycket som blåbär
  • Busken ger stor skörd av stora snabbplockade bär i knippen
  • Busken blommar i vitt och får en fin höstfärg
  • Bären ger en god sylt och saft (med rätt recept) med fin färg, trots sin lite fadda sura smak som färska
  • Busken är billig att köpa, om du skaffar barrotad häckplant (små buskar med rötterna utan jord) blir det riktigt billigt, mindre än 100 kr för 3 buskar som räcker till en längdmeter häck. (Det priset gäller hos BillaBlom vid tidig beställning). Sorten ´Viking´ väljer du om du vill ha bara någon enstaka buske. Den ger extra stora bär och finns krukad.

Ruts aroniasaft

Här kommer ett recept på aroniasaft som jag fått av Cathrin från Bredbyn. Hon har i sin tur fått det av en tant som nu är död, så receptet är uppkallat efter tanten.

Ruts aroniasaft

2 l aroniabär, krossade
2 l kokande vatten hälles över
2 kg socker

Bären ska ha frusit på busken, alternativt legat ifrysen, för att inte vara så sura.
Låt saften stå svalt i 1 dygn, sila och rör i socker. Saften är god med väldigt lite socker också. Tillsätt konserveringsmedel, ex Atamon, om du inte fryser saften. God som måltidsdryck.

Du kan också testa mitt recept från ifjol, med citronsyra och citroner. Lite annan smak men lika gott. HÄR finns det receptet.

Sylt av bären blir gott tillsammans med jordgubbar.

Jordnötspannkakor utan mjöl

$
0
0

Vi åt tidig middag idag, så lite kvällsmat behövdes. Mannen provade ett nytt recept som jag hittat. Skulle också passa som frukostpannkakor (ja vi har ju nyss varit i USA och prövat deras matvanor). Med keso och bär blir det en hälsosam frukost och med grädde och bär mer som en efterrätt.

Bananpannkakor

Jordnötspannkakor 4 st stora

1 banan
4 ägg
2 msk jordnötsmör
1 nypa salt
smör att steka i

Mosa bananen noggrannt och blanda med jordnötsmöret och saltet. Vispa ihop med äggen. Grädda i stekpanna.

Imorgon lördag är det kladdkakans dag, så då kommer nya kladdkakerecept. Inte nyttiga alls däremot.

Favoritgrönsaken just nu! Nyttigare än spenat!

$
0
0

Jag tog med några stånd av min favorit svartkål från Nordingrå igår. Efter den kalla natten var de riktigt stelfrusna men klarar sig ändå, man kan till och med plocka när snön har kommit. En idealisk grönsak speciellt för oss i  norrr. Inte behöver man köpa isbergssallad från Spanien, inte. ´Nero di Toscana´ heter sorten. Enda krånglet med odlingen är att man sommartid måste ha fiberduk över för att hindra insektsangrepp, men nu när det har blivit kallt är det inte risk för några kryp på bladen heller.

svartkål

Svartkålen kallas ibland palmkål och är egentligen en grönkålsort. Inte nog med att den är god och lättodlad utan den måste vara en av de nyttigaste grönsakerna. I ett nummer av tidningen Odlaren(bra tidning) läser jag att grönkålen innehåller fyra gånger så mycket betakaroten som spenat och mer av flera vitaminer. Desutom innehåller den mycket protein och ger dubbelt så mycket omega-3-fetter som omega-6, vilket det är få växter som gör. Och konstigt nog mera kalcium per viktenhet än mjölk! Och kål sägs ju motverka cancer. Omman dessutom dricker den nyttiga ekomjölken måste det bli rena dunderkuren! Läs HÄR om varför ekomjölk är extra nyttig. Av svartkålen kan man göra mycket gott. Recept kommer framöver på en god sallad, som min gamla moster, inbiten hälsokostare, brukade göra. Men så länge kan du kolla in mitt recept på grönkålspaj a´ la LCHF HÄR. En av de godaste pajerna jag smakat, och mannen tycker likadant. Passar till veckans vegetariska middag.

Julgott del 2: Fruktläder utan socker – riktigt naturgodis!

$
0
0

Nu prövar jag ett godis som lär bli det nyttigaste på julbordet. Med recept jag hittat på Facebook, men min egen blandning. De sista av mina egna äpplen som börjar bli skrumpna skalade jag och kärnade ur. Inte kul att äta nu men synd att kasta bort. Lika mängd jordgubbar från frysen, tinade jag innan jag mixade ihop allt och bredde ut tunt på bakplåtspapper. Så skjuts in i ugnen på lägsta värme ( 40 grader i min ugn) och på med varmluftsfläkten och luckan en aning öppen.

Sockerfritt Fruktläder med äpple och jordgubbar

Jag har ingen aning om hur lång tid det ska torka men då smeten inte innehåller socker måste det vara väl torkat så det inte blir mögel. Om någon dag ger jag rapport om hur jag lyckades. Det ser i alla fall gott ut, än så länge!

Snart startar jultävlingar här på bloggen med finfina vinster från Ljusbutiken.nu. Sådant som passar i advent och jul. Vi ses!


Julgott del 3: Recept på skumtomtefudge och fruktlädret är klart!

$
0
0

Mer godis är det på gång, med bland annat den härligt rosa skumtomtefudgen, men godast är fruktlädret som jag provade göra för några dagar sedan. Det torkade klart på några timmar i ugnen och resultatet ser du här. Jag klippte i remsor och sedan är det lätt att dra av smörpapperet. Det blev väldigt tunna godisar, men otroligt goda och smakrika. Syrligt förstås då det är utan socker, men det behövs inte. Jag ska bara göra tjockare lager nästa gång. HÄR finns det receptet. När jag tänker efter, är det faktiskt raw food, då jag torkade godiset på 40 grader. Julgodis som man mår bra av är det verkligen.

Skumtomtefudge och mera godis

Men till jul hör det till med skumtomtefudge. Lite mindre socker än vanligt är det i detta recept. De bruna godisarna i bakgrunden däremot, Ruts chokladkarameller, är riktigt knastriga av socker, farligt goda. HÄR finns det receptet.

Skumtomtefudge ca 50 bitar

15 skumtomtar klippta i bitar, 50 g smör, 1 dl grädde, 1 dl socker kokas i 5-10 minuter. Ta kastrullen från spisen och tillsätt 150 g vit choklad bruten i bitar. Rör emellanåt tills den smält ner. Häll upp i form med bakplåtspapper ca 20×20 cm. Ställ i kylen.  Skär i bitar  när det stelnat.

LCHFglass med hallon och avocado

$
0
0

Igårkväll blev jag sugen på något gott, och gjorde LCHFglass. Det behöver inte vara sött i allt för att vara gott. Glassen är faktiskt jättegod och det känns inte som att något saknas, ens för den värsta gottegris! LCHFglass med hallon och avocado

På några minuter är glassen klar, bara mixa ihop frysta hallon med avocado så är det klart! Den som vill smaksätter med lite vaniljpulver, då blir glassen lite brunaktig i färgen. Strö några kokosspån och hallon uppepå om du vill dekorera.

 

Julgott 6: Knäckebröd – lyxig hemgjord julklapp

$
0
0

Hembakat knäckebröd känns riktigt lyxigt, är nyttigt och jättegott. Numera finns många goda sorter i mataffärernas hyllor men hembakat blir mycket billigare och godare till och med. Hembakat är också en bra julklapp till den som redan har allt. Kombinera med en liten dessertost och en burk chokladmarmelad, Lady Marmelade, och slå in i cellofan. HÄR finns recept på marmeladen. Knäckebrödet kan var lite trixigt att kavla, för den som inte är van, men de fula bitarna kan man äta upp själv. De slinker lätt ner! Knaprigt och gott med smak av sesamfrön och rosmarin!

Rågknäckebröd (2)

Rågknäckebröd 10 kakor  200 grader 8-10 minuter

10 g jäst
2 dl kallt vatten
1/2 msk mald brödkrydda
1/2 msk salt
2 dl grovt rågmjöl
1 dl rågsikt
2 1/2 – 3 dl vetemjöl
sesamfrön och torkad rosmarin att strö över

Lös upp jästen i vattnet, och blanda ner krydda, salt och det mesta av mjölet. Arbeta ihop degen och låt jäsa övertäckt minst 1 timme. Dela degen i 10 delar och rulla nogrannt till runda fina ämnen som blir lättkavlade. Arbeta in mera mjöl om degen är kladdig. Kavla ut i mycket mjöl, gärna blandat med kruskakli eller annat grovt mjöl. Mjöla också kaveln så degen inte fastnar. Lossa kakan emellanåt med en lång stekspade. Det är enklare att göra tjocka kakor. Rulla sedan med kruskavel om du har, annars kan du nagga med en gaffel när kakorna är lagda på plåten. Pensla kakorna med vatten när du lagt dem på plåten och strö på sesamfrön och smula över torkad rosmarin. Grädda i mitten av ugnen tills de är torra och låt kallna på galler. Förvara i lufttät burk men unna dig först en dig en smakkaka med smör!

 

 

Nyttigheter på nya året: Rödbetscarpaccio med brysselkål

$
0
0

Så här efter jul behövs nyttigare mat. Både rödbetor och kålväxter innehåller många hälsobefrämjande ämnen och är gott dessutom. Sådant man borde äta ofta och dessutom finns det att köpa svenskodlat, ja, om man inte är så lycklig att ha egenodlat förstås. Receptet går att variera, till exempel tärnad avocado istället för brysselkål och att byta ut chèvren mot annan favoritost. Använd som förrätt eller som tillbehör till kött. Vi kombinerade med ekologisk kalkon.

rödbetscarpaccio

Rödbetscarpaccio 4-8 portioner

400 g rödbetor
salt och peppar
200 g brysselkål
3 msk olivolja
2 msk vitvinsvinäger
200 g chèvre, smulad
hackade valnötter
färska örter

Borsta rödbetorna rena under vatten och koka tills de är mjuka (förkokta går också bra). Dra av skalet under rinnande kallt vatten och skiva rödbetorna. Lägg upp på ett stort fat, salta och peppra lite. Ansa brysselkålen, klyfta, och strö över rödbetorna tillsammans med chèvren. Gör en dressing av olivolja, vinäger, salt och svartpeppar och ringla över. Strö på grovhackade vanötter och färska kryddor. Vi tyckte timjan blev gott.

 

Kikärtsbullar på vegetariska dagen

$
0
0

Igår var visst den rätta dagen, men vegetariskt äter vi oftare än så. Inte av ideologiska skäl utan vi äter det som är gott och nyttigt och där ingår ofta kött. Men vi väljer svenskt och helst köper vi direkt av bonden och jägaren. Med svenska regler tror jag att vi får världens bästa kött från djur som haft det bra. Men det är kul att prova något nytt och detta vegetariska recept kommer vi gärna att göra igen. Läcker gulgrön färg inuti med röda chiliprickar och gott tillsammans med turkisk yoghurt smaksatt med torkad pepparmynta och grillost, typ halloumi, stekt på svag värme. Tar inte längre tid att göra än vanliga köttbullar och smakar lika gott. Jag skulle tro att även barnbarnen skulle gilla kikärtsbullarna!

Kikärtsbullar

Kikärtsbullar 4 port

3 förpackningar färdigkokta kikärter
1 röd chili
1 dm purjolök
2 vitlöksklyftor
2 ägg
2 dl havregryn
1 msk spiskummin
2 tsk curry
salt

Häll av spadet från kikärterna och skölj dem. Hacka chili och purjo fint och pressa vitlöken. Blanda ihop alla ingredienser i matberedare till en smet eller använd stavmixer. Låt smeten dra 15 minuter och forma sedan runda bullar, liksom köttbullar. Enklast om du sköljer händerna undet kallvattenkranen emellanåt. Stek i smör eller olja i några minuter på varje sida.

Fler goda vegetariska recept hittar du om du skriver in ”soppa” i sökrutan uppe till höger så finns där några vegetariska alternativ. Och min LCHF-grönkålspaj är en av de godaste pajer man kan äta. HÄR finns det receptet.

Viewing all 112 articles
Browse latest View live