Quantcast
Channel: Nyttigare – GladiGrönt
Viewing all 112 articles
Browse latest View live

Smaskig vegetarisk LCHF paj

$
0
0

Grönkålspajen hade vi sparat i frysen för att ha när våra vänner, som är vegetarianer, hälsar på. Häromdagen smaskade vi upp den själva. Att något så nyttigt kan vara så gott! Det finns orsak att laga den fler gånger.

Grönkålspaj med LCHFbotten

Grönkålen liksom alla andra kålväxter innehåller mycket nyttigt, som vi borde äta oftare. Bra mycket bättre än den bleka isbergssalladen som är standard på mattallriken. Det rekommenderas att äta grönsaker med olika färger för att få i oss många antioxidanter och nyttiga ämnen.

Grönkålspaj

Pajdeg:
3 dl mandelmjöl
1/2 dl skalade sesamfrön
1 msk fiberhusk
1 tsk salt
40 g mjukt smör
1 ägg

Fyllning:
200 g färsk grönkål ( fryst går också)
2 rödlökar
1 dl grovhackade valnötter
150 riven stark ost
3 ägg
3 dl vispgrädde
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Pajdeg: Mixa mandelmjöl och sesamfrön och blanda ner övriga ingredienser till en deg. Låt vila kallt i 30 min och tryck sedan ut i en pajform. Nagga med gaffel och ställ i frysen en stund (då sjunker inte degkanterna ner vid gräddningen) Grädda i 175 grader i ca 8 minuter till skalet fått lite färg. Ta ut pajformen och höj ugnstemperaturen till 200 grader.

Fyllningen gör du under tiden som skalet gräddas:
Hacka grönkålen grovt och koka i lättsaltat vatten i 3-4 min. Låt rinna av i durkslag och krama ur all vätska. Skala löken, finhacka och stek tillsammans med grönkålen i en stekpanna med lite smör. Krydda. Lägg fräset i det förgräddade pajskalet och fördela ost och valnötter över. Vispa ihop ägg och vispgrädde, salt och peppar och häll i pajskalet.

Grädda i 30-40 minuter eller tills äggstanningen stelnat och pajen fått fin färg. Smaklig måltid!


LCHFvåfflor med saffran

$
0
0

Idag firade vi våffeldagen med ett nytt våffelrecept. Namnet på dagen har kommit från Vårfrudagen som var ett annat namn för kyrkans Jungfru Marie Bebådelsedag. Den rätta dagen är den 25 mars, men idag firades Maria i kyrkan, så vi tog våfflorna lite i förväg. Hur det sedan det gått till att Vårfrudagen blivit våffeldagen i folkmun, kan man fråga sig. Men vi får ett tillfälle att fira lite grann och det är ju inte dumt.

LCHFvåffla med saffran

 

Detta nya recept innehåller mandelmjöl och ger lite mer tuggmotsånd än vårt vanliga LCHFrecept som också är bra. HÄR finns det receptet. Vi åt våfflorna som middag och kompletterade med vår hemgjorda skagenröra. HÄR finns det receptet.

LCHFvåfflor med saffran 6-8 st

Vispa ihop:
2 dl vispgrädde
4 ägg
2 tsk bakpulver
1 msk fiberhusk
1/2 tsk salt
1/2 g saffran ( som stöts i mortel med en sockerbit)

Rör ner:
2 dl mandelmjöl.

Låt stå i 5 minuter och grädda sedan i smort våffeljärn.

Servera med skagenröra och citronskivor.

 

 

 

Ljuvlig jordärtskockssoppa

$
0
0

Jordärtskockssoppa är den lenaste soppan jag känt på tungan. Smakrik men samtidigt mild, både lite söt och nötig. De sista skockorna i matkällaren blev en dubbel sats, så vi har att spara i  frysen till påsk. Med lite räkor i varje tallrik blir den en fin förrätt till påskmiddagen. Annars kan jag tänka mig att brödkrutonger skulle passa bra, att lägga i soppan vid servering. Jordärtskockor är inte bara goda utan också nyttiga. HÄR kan du läsa mer.

BILD kommer imorgon när vi provsmakar.

Jordärtskockssoppa 4 port

1 gul lök, finhackad
1 msk smör
500 g jordärtskockor
5 dl vatten
1 grönsksaksbuljongtärning
2 dl vispgrädde
salt och svartpeppar

Borsta skockorna rena och koka i vattnet tills de är mjuka när du provar med en sticka. Ta upp skockorna en och en och medan de är varma drar du av skalet under kallt rinnande vatten. Sila kokvattnet och spara. Medan skockorna kokade stekte du löken som du nu lägger i en gryta tillsammans med de skalade skockorna och kokvattnet. Mixa allt slätt med mixerstav och tillsätt buljongtärningen och grädde. Låt koka upp och smaka av med salt och malen svartpeppar. Smaken går att förhöja med tryffelolja, men jag tycker den är helt onödig i detta fall. Spara den till en maträtt där smaken behöver förhöjas.

Skala vitlök fort och brutalt

$
0
0

Min goda linssoppa innehåller pressad vitlök, så när jag kokade den idag fick jag användning för mitt enkla tips att skala vitlöksklyftor. Jag lägger bara klyftan på bänken och trycker hårt med knivskaftet på den, så att skalet spricker lite, som sedan är lätt att plocka bort. Om du någon gång ska skala många klyftor kan detta brutala sätt vara värt att prova. HÄR kan du se videon. Intensiv om man så säger…

Soppan ska jag bjuda på imorgon. Receptet finns HÄR.

Gott och snabbt – och nyttigt?

$
0
0

LCHFvåfflor blev dagens snabbmiddag. Receptet innehåller mycket ägg men inget vetemjöl, fast en hel del grädde. Undras vad sonen som är kostrådgivare skulle tycka om min middag med mix av melon, svartvinbär och kvarg. HÄR finns recept på våfflorna. Blir ännu godare med lite vaniljsocker i smeten.

LCHFvåfflor m svartvinbär melon o kvarg

Kvarg vet jag att han ger tummen upp för, men jag hittade god fruktkvarg på Lidl, och den innehåller socker förstås. Frånsett det innehöll min middag protein från ägg och kvarg, fett från grädde och kolhydrater i frukt och bär. Ja och så en hel del antioxidanter, exempelvis C-vitamin från svartvinbären. Rätt så bra näringsbalans ändå!?

Persika passion kvarg

Rödvinbärsdricka, salta mandlar och frön

$
0
0

Min nygjorda rödvinbärsdricka och mina hemgjorda salta mandlar får ackompanjera TVns Millenium i den mörka höstlika kvällen. HÄR finns receptet till mandlarna – nyttiga snacks. Rödvinbärsdrickan innehåller ingen citronsyra så det behövs väldigt lite socker. Så det är ingen fara att dricka glas efter glas. Frysta vinbär blir surare så det är bättre att göra saft på färska, så har du kvar på någon buske kan du prova redan i höst.

 lättsockrad rödvinbärsdricka med citronoch salta mandlar (2)

Rödvinbärsdricka 

1 liter röda vinbär, malda eller mixade
1 liter kokt kallt vatten
1 ekologisk tvättad citron i skivor

Blanda allt i en rostfri kittel och låt stå kallt i 1 dygn. Häll upp i silduk och låt rinna ganska länge. Rör ner lite socker efter smak. Tillsätt konerveringsmedel Atamon om drickan ska sparas mer än någon dag.

rensa frön från anagambräcka

Lite pyssel med frön blev det också under TVtittandet. Man kan tro att det är kaffepulver som ligger på tidningen, men det är frön till anagambräcka som jag rensat genom silen. Det går att ta frön från många trädgårdsväxter, för att få fler eller att dela med sig. Just anagambräckan, Tellima grandiflora, har jag fått förfrågan på att sälja frön. Efter rensningen stoppar jag fröna i kaffefilter som är luftiga. HÄR finns bild på den söta anagambräckan, en tålig marktäckande perenn som sprider sig.

En fröpåse kostar 20 kr + porto – vill du ha så hör av dig!

Imorgon får du recept på kladdkaka med rödvinbär – riktiga sötsaker!

Marinerad squash LCHF

$
0
0

Så här i skördetider är det bra med många olika recept för att ta till vara naturens och trädgårdens gåvor. Jag odlar själv väldigt lite grönsaker, men nu finns det mycket att välja på i affären. Just nu i säsong finns ingen orsak att köpa annat än svenskodlat. Av squash kan man göra mycket gott, så  fler recept kommer. Detta recept blev höjdare tycker jag och passar bra som tillbehör till kött. Mannen med maskinerna var inte lika förtjust, men så gillar han inte vitlök, men det gör jag. Receptet innehåller väldigt lite kolhydrater och kalorier så det fungerar både som LCHF-kost och till en ”svältardag” i 5:2-dieten.

Marinerad squash

Marinerad squash

Blanda en marinad av 1 pressad citron, 1-2 pressade vitlöksklyftor och 1/2 – 1 tsk sambal oelek. Hyvla 1-2 squash med osthyvel och häll över marinaden. Låt stå kallt i en timme . Håller flera dagar i kylen.

Mjölfri morotskaka med olika frosting

$
0
0

Höstens morötter blir smarriga kakor. Här har jag bytt ut mjölet mot fiberhusk och mandelmjöl så kan alla i familjen få smaka. Mindre mängd socker än vanligt ger ett ganska nyttigt bakverk. Frosting av Philadelphia Marabou och kokos eller vanlig frosting av Philadelphiaost, mjukt smör, florsocker och några tsk pressad citron med lite rivet apelsinskal eller som här torkade ringblommor som garnering.

Morotskaka Black and White utan mjöl

Morotskaka ca 35 rutor 175 gr ca 35 min

8 ägg

3 dl socker

400 gr rivna morötter

400 gr mald sötmandel

3 tsk bakpulver

4 tsk vaniljsocker

1/2 dl pofiber

3 msk fiberhusk

rivet skal av 1 citron eller citronessens

Vispa äggen med sockret och rör ner övriga ingredienser. Grädda mitt i ugnen i en stor långpanna med bakplåtspapper. Bred på frostingen när kakan kallnat och strö på kokos eller torkade ringblommor.

 

 

 


Ekologiska snacks och annat kul av äppelskörden

$
0
0

Många av oss som har äppelträd får kasta bort mycket när man inte hinner ta vara på sommarfrukten. Två skottkärror har vi kört bort. Ligger frukten kvar kan sjukdomen fruktmögel sprida sig vilket den har börjat göra här hos oss. HÄR kan du läsa om den. När vi var på äppeldagen hos Blomqvist plantskola i Finland skaffade jag en äppelberedare som jag har provat i dag. Lätt som en plätt blir det fina äppelskivor att torka eller till att göra en god paj. Så nu ska inte kvarvarande äpplen behöva bli förstörda!

Äppelsvarvaren gör fina äppelringar

För att äppelskivorna inte ska mörkna kan man doppa dem i vatten med lite askorbinsyra, men det hade jag inte hemma idag, så istället pudrade jag med kanel – då är det ju naturligt med lite mörk skiftning. Skivorna går att torka i ugn på 40-50 grader eller att hänga upp på snören. Jag ska pröva det senare, det måste se läckert ut med massor av äppelringar inunder kökstaket. Till vintern blir det här ekologiska nyttiga snacks.

Kolla in detta klipp om du vill pyssla lite extra – till exempel inför en fest. Ett riktigt stort äpple och en kniv är vad du behöver.

Många tips för användning av aroniabär!

$
0
0

I dotterns trädgård finns massor av aronia. Snabbplockade är de och dubbelt så nyttiga som blåbär, så jag måste bara prova om det går att göra något gott av dem. Iförrgår gjorde jag en liten sats marmelad med lika delar mosade aronia och jordgubbar. Väldigt gott och fin färg, men tyvärr finns det så lite jordgubbar i min frys, så jag får hitta på något annat. När jag var på Nordvik sist fick jag tips av en annan kursdeltagare om att aronia är gott till rårörd saft. Så jag gjorde ett litet test med samma tillvägagångssätt som min bästa svartvinbärssaft. HÄR finns receptet till svartvinbärssaften.

Aronia o citronsaft

Aroniasaften blev riktigt god, en anings beska känns fortfarande från bären, men som måltidsdryck är den toppen.

Receptet:
Ta fram en rostfri kittel eller skål och lägg i 1 liter aroniabär, 1/2 skivad citron (välskrubbad och helst eko), och 2 tsk citronsyra. Häll över 2 l kokande vatten och låt stå svalt i 3 dygn. Sila genom ett durkslag (går lätt och fort då bären inte är mosade) och rör ner 2 dl socker och konserveringsmedel om du inte fryser saften.

Igår fick jag fler tips när jag träffade massor av trädgårdsfolk på ett möte med Höga Kusten Fritidsodlare. Margas recept är också värt att prova. Här kommer det:
1 kg mixade mosade aroniabär (som varit frysta) blandas med 6 dl vatten och får dra i 2 dygn. Rör om ibland. Sila och frys in. Det blir ca 0,75 l råsaft. Ta fram och drick råsaften som den är – rena hälsobomben, eller sockra och späd med vatten.

Flera tips: Blanda aronia med äpple eller rabarber till sylt eller saft.

Ja nu ska väl inte bären måsta hänga kvar tills fåglarna tar dem eller de ramlar ner!

 

Godaste gratängen med höstens skörd!

$
0
0

Den här squashgratängen är så god och innehåller bara nyttigheter. Den passar både för GI och LCHFdieter. Jag odlar ju inte grönsaker men nu finns det fina svenska grönsakerna att köpa billigt. Squashen fick jag av vännen Marita – tack!

Squashgratäng (1)

När man liks drar fram gör vi stor sats på en gång. Vi fyrdubblade allt. Härligt att hitta i frysen. När du väl har provat receptet en gång gissar jag att du också vill ha mycket av den varan i frysen. Inga avancerade ingredienser men gott i kombination och som en gäst sa ”Godare än det såg ut!” Jo, jag tycker det ser gott ut, men när han öste upp och såg squashen!!! Jag tror att han trodde att han inte gillade squash. Men se där trodde han fel!

Squashgratäng (3)

Squashgratäng    ca 4 port 40 min i 175 graders ugn

600 gr squash i runda skivor, squashen kan bytas ut delvis mot potatisskivor.
1 lök
400 gr köttfärs
1/2 förp passerade tomater med chili
salt, cayennepeppar och chilipeppar
2 1/2 dl riven ost
2 dl creme fraiche

Bryn köttfärsen och den hackade löken. Lägg över i en gryta och tillsätt passerade tomater. Koka upp under omrörning och smaka av med kryddor. Tillsätt inte vatten till köttfärssåsen, då squashen kommer att ge ifrån sig rätt mycket vätska. Blanda ost och creme fraiche.

Smörj en ugnsform med lite olja och lägg i ett lager squashskivor. Lägg på ett lager köttfärs och ett lager till med squash. Mer köttfärs på om det finns över eller gå direkt till nästa punkt. Lägg en stor klick ostsmet på varje skiva så att squashskivornas kanter syns lite.

Squashgratäng (2)

Grädda i ugnen i ca 40 minuter eller tills squashen är mjuk.

Mer gott kan man göra av squash, exempelvis pytt, baka och marinera. HÄR finns recepetet på en god marinad.

 

´Romanesco´- läcker grön grönsak

$
0
0

Broccolo RomanescoVilken tur jag hade som hittade svenskodlad broccolo på affären! Det är alltså inte broccoli, utan en korsning mellan blomkål och broccoli. Den kommer från Italien och kallas därför också ´Romanesco´. Den är väldigt ovanlig i butikerna, men man kan ibland hitta den på någon gårdsbutik. Så otroligt läcker och dekorativ och full med antioxidanter och vitaminer! Dessutom behåller den konsistensen bättre efter infrysning än andra kålväxter.Broccolo fr Impecta

Jag drog upp plantor inomhus, men planterade ut för sent och i för dålig jord, så jag hann inte få någon egen skörd i år. Den är lika lättodlad som andra kålväxter, vill du pröva nästa år så finns frö HÄR hos Impecta. Broccolon går att äta både rå, liksom blomkål, eller kokas tills den blir krispig. Finast att lägga upp hel.

Denna bild från Impecta

Nyttiga snacks till julbordet

$
0
0

Har man besök av inte bara en, utan två kostrådgivare till jul förpliktigar det till att fixa något nyttigt också, på julbordet! Det är alltså yngste sonen och hans sambo som kommer, så jag får säkert god hjälp. Min erfarenhet är att grönsaker har svårt att hävda sig på julbordet, det mesta blir kvar, men nu ska det testas grönkål. Jag har alltid tyckt om den, men det har sällan blivit av att använda den. En lättodlad grönsak som dessutom klarar sig i trädgårdslandet ända fram tills nu. Det finns olika sorter av grönkål, min favorit är svartkål som också kallas också palmkål. Liknar faktiskt lite en palmkrona och är snyggt blågrön – den platsar även i en rabatt!
Svartkål, palmkål 'Nero di Toscana'

Ikväll prövar jag grönkålschips som sägs vara så goda. Bara att skölja, klippa bort nerven och lägga på bakplåtspapper. Ringla över lite olivolja och strö på flingsalt. Sedan 10 minuter i 200 grader. En sallad med hackad grönkål, sötmandel mm är också gott, det ska också stå på julbordet.

Svartkål blir chips

Sista tävlingen om fina grejor från Ljusbutiken är avslutad ikväll och snart presenteras de lyckliga vinnarna. MEN det är inte över, för nästa vecka kommer en jultävling med 3 presentkort från fröfirman Impecta. Och vet du – de har svartkålen i sitt sortiment!

Och nu åker svartkålen in i ugnen !

Pernillas julgodis

$
0
0

Nyaste julgodisboken ligger nu i köket och några recept måste vi förstås prova. Boken är lockande både i layout och med massor av härliga bilder på Pernilla med familj. Pernillas julgodis Man blir glad av boken, och julgodis gör man ju bara för att det är kul. Hennes trevliga kommentarer höjer den också. Priset 115 kr är också helt överkomligt – en bra julklapp till dig själv eller andra. Jag själv kommer att testa recepten till nyår, före jul är det så mycket annat att göra  – och så mycket mat på julbordet!

I boken finns många vanliga recept, som klassisk knäck och kola, snickers, bountys och variationer med olika smaksättning som inte är så spännande, men Pernillas italienska favoriter ska nog även bli mina favoriter. Och flaskan med limoncello jag köpte på Sicilien får komma till användning!
Boken finns HÄR hos Bokus

pernillas pralinerGelehjärtan av äkta hallon och jordgubbskola är bra alternativ till köpt lördagsgodis, utan onödiga tillsatser och raw-godisarna innehåller i alla fall mycket vitaminer, mineraler och antioxidanter tillsammans med allt sött. Ingredienser som mandelsmör och raw kakao ska bli spännade att prova. Receptet citron- och kokostoppar verkar väldigt goda med bara lite dadlar som sötning. Detta är absolut en bok alla godisälskare har användning av. Jag lägger jag fram den när de två kostrådgivarna (son med sambo) kommer på fredag, vet vem, kanske jag får hjälp med lite raw-godisar. Resten får bli till nyår.

Efter bakande och kokande i många år, hittar jag ändå bra tips, som att blöta bakplåtspapperet så är det mera medgörligt när det ska passa in i en form. Riktigt bra!

LCHF och nyttigt värre! Skink- och brysselkålsgratäng

$
0
0

Tänk vad mycket rester man måste äta efter julafton. Aldrig lär man sig att skaffa mindre med julmat! Här kommer i alla fall ett gott och nyttigt recept för skinkrester. Första gången vi testade receptet använde vi rökt skinka men rester från julskinkan platsar också. Och brysselkålen som blev över från julbordet ligger i frysen och väntar.

Brysselkål och skinkgratäng (1)

Skink- och brysselkålsgratäng 4 port 200 grader

500 gr brysselkål
150 gr rökt skinka, strimlad

Äggstanning:
3 ägg
2 1/2 dl mjölk eller/och creme fraiche
2 msk senap
salt, svartpeppar

pumpakärnor
1 dl västerbottenost, gruyére eller annan smakrik ost
chilipeppar eller paprikapulver

Kryddgrönt

Lägg brysselkål och skinka i en form och häll över en blandning av hopvispade ägg, mjölk, senap, lite salt (tänk på att skinkan är salt!) och svartpeppar. Strö över osten, pumpakärnorna och lite chilipeppar eller paprikapulver mest för färgens skull. Gratinera i ugnen i ca 30 minuter. Går också bra att grädda i mikro på full effekt. Tiden beror då på mängden, dubbel sats som vi gjorde tar längre tid. Grädda tills äggstanningen har stelnat. Garnera med kryddgrönt.

 


Januarispara: 10 middagar för 100 kr

$
0
0

Efter jul säljer ofta butikerna julmat till nedsatt pris. Både julskinka och prinskorv passar att äta när som helst så då laddar jag upp. 5 kg prinskorv köpte jag för 100 kr i förra veckan. Allt åkte i frysen coh blir billig snabbmat att ta till när vi är på språng. Ofta är det nästan utgånget datum så det bör ätas upp direkt det är tillagat. Märk väl att det brukar stå ”Bäst före” – inte ”Oätligt efter”, så med bra förvaring håller det ofta fler dagar än det står på förpackningen.

Billig middag

Till prinskorven serverar jag gärna en vitkålssallad av svenska grönsaker som du här får receptet på. Den är både vitaminrik och billig. Eftersom vitkålen går bra att lagra finns det svensk att köpa hela vintern. Purjo brukar jag köpa på hösten, strimla och frysa in som den är.

Vitkålssallad LCHF en stor sats som räcker hela veckan

Koka upp en lag av
1,5 dl vatten
1,5  dl äppelcidervinäger
1,5 dl rapsolja
3-4 tsk italiensk salladskrydda

1 kg vitkål strimlas och blandas med ca en halv strimlad purjolök. Häll lagen över grönsakerna och låt stå tills det svalnat. Kan förvaras kallt i 1 vecka.

Kokt potatis eller pommes frites, för den som inte bryr sig om nyttigheter (så gör även jag ibland), kan komplettera måltiden.

Idag åt vi två personer för 10 kr (500 g prinskorv) + potatisen och vitkålssalladen som bara kostar någon krona. Dessutom är det över till att lägga i en matlåda och vi har sallad kvar att äta under veckan.

 

LCHF konstiga pannkakor

$
0
0

Jag blev sugen på pannkakor med sylt och grädde, men gjorde en mycket nyttigare variant med aubergine. Konstigt nog kan sådana ersätta pannkakor, inte lika men inte heller alltför annorlunda. Skogshallon från frysen och en röra av keso, kvarg och vaniljpulver blev tillbehör. Inte så tokigt alls.

Stekt aubergine med hallon och kesoröra

Gör så här: Skär så tunna skivor som möjligt av aubergine och strö på salt. Låt ligga i ca 30 minuter tills vätska dragits ut av saltet. Skölj noga och torka av med hushållspapper. Värm upp olivolja och smör fifty-fifty i en stekpanna och stek skivorna tills de är helt genomstekta och lite knapriga i kanterna. Skivorna suger in mycket fett men tillbehören är magra så det jämnar ut sig. Ät och må gott!

 

Gott med grönkål –även LCHF

$
0
0

En god snabblunch med grönkål blev det idag. Vill du pröva?

Gör så här: Stek ett paket strimlad bacon och ta upp baconet ur stekpannan. I baconflottet fräser du 3 stora nävar strimlad grönkål. Lägg upp på tallriken och strö över baconet tillsammans med smulad ädelost och hackade valnötter. Mums! Och bara godkända råvaror för LCHF:aren!

Grönkålswok med bacon ädelost och valnötter

Påsen med färdigstrimlad grönkål räcker långt. Tidigare i veckan gjorde vi en sallad tillsammans med hackade russin och hackade sötmandlar. Gott det också. Salladen var tillbehör till rotfruktsgratäng och tjälknöl. HÄR finns receptet till den superlättlagade tjälknölen!

Grönkålssallad

Grönkålspaj med LCHFbottenMen vi har fortfarande grönkål kvar, så nästa maträtt blir LCHF grönkålspaj som är väldigt god och det är ingen uppoffring alls att avstå kolhydrater. HÄR finns det

Välkommen åter imorgon om du vill vara med och tävla om två sprillans nyutgivna trädgårdsböcker!

 

 

Efter en mastig middag…

$
0
0

Det var länge sedan vi var på så fin middag på Varvsbergets restaurang. Restaurangen ligger högt med utsikt över Örnsköldsviks vackra stad. Mannen med maskinerna hade tydligen skött ett bygge bra, så nu ville husägarna bjuda på middag. En halv röding på tallriken smakar gott de, kan jag säga. Oj vad mätt man blev! Inget mer gick ner. Fast nu ikväll…

Grapefruktsallad med keso

Till kvällen blir man ändå sugen, så en fruktsallad med keso kan gå ner. Jag har skurit ut hinnfria klyftor från en grapefrukt och en blodapelsin. Våra egna Loboäpplen från i höstas är fortfarande användbara så de tärnade jag och ett granatäpple som legat i kylen sedan jul bidrog med söta kärnor. Beskt, syrligt och sött. 

 

Rödbetssoppa på Vegetariska dagen

$
0
0

Alla möjliga instiftade dagar finns det, äggets dag, tulpanens dag, våffeldagen osv och idag vegetariska dagen. Så då testade vi ett nytt recept på rödbetssoppa. Gott och nyttigt och en härlig färg! För att få i sig så mycket antioxidanter som möjligt ska man äta grönsaker av olika färger som innehåller olika sorts antioxidanter. Så i dag blev det rött med lite orange i från moroten. Rotfrukter har åter kommit i ropet, fördelen är att de svenska finns hela vintern eftersom de tål lång lagring. Väldigt billig mat blir det också.

Rödbetssoppa

Rödbetssoppa 2-3 port 200 gr

4 stora rödbetor
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3 msk rapsolja
1 tsk torkad timjan
1 morot
6 dl grönsaksbuljong
2 dl grädde
1 tsk vitvinsvinäger
salt och vitpeppar

Topping:

kvarg
grädde
hackad persilja
rivet limeskal
råriven rödbeta

Skala rödbetorna och dela varje i 4 bitar. Rosta mjuka i ugnen i ca 30 minuter. Låt svalna och hacka fint. Hacka lök och pressa vitlök och stek på svag värme i oljan tillsammans med timjan. Riv moroten grovt och koka i buljongen tillsammans med övriga ingredienser i ca 20 minuter. Mixa med mixerstav och krydda med salt och vitpeppar. Rödbetor är milda i smaken så det behövs lite mer peppar än annars.

RödbetssoppaServera med en rejäl klick av en smet gjord av kvarg, lite grädde, hackad persilja och rivet limeskal. Toppa med råriven rödbeta och rivet limeskal. Några bitar mozzarellaost i soppan gör den mer mättande.

Mannen med maskinerna tyckte att jag skulle visa hans tallrik också. Först ville han bara ha med prinskorv, men lite topping slank också ner till slut.

 

 

Viewing all 112 articles
Browse latest View live